Hlavní obsah

Testujte zdarma i neočkované, doporučují vládě odborníci kvůli omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co nejvíce testovat a nabízet testy zdarma i pro neočkované doporučují vládě kvůli šíření varianty omikron odborníci z Centra pro modelování biologických a společenských procesů (Bisop). Čekací doba v testovacím centru by podle nich neměla přesáhnout 24 hodin. Zkrátit by se podle jejich doporučení měla také doba izolace i karantény.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Prvním krokem by měla být analýza dostupnosti testů v jednotlivých regionech a lokální navýšení kapacit testování tak, aby nikde čekací doba v žádném regionu nepřesáhla 24 hodin,” doporučuje Bisop s tím, že s ohledem na rychlost výsledků se má dávat přednost antigennímu testování.

V jednu chvíli může být v izolaci či karanténě i pět až deset procent populace.
ze zprávy Bisop

Dalším krokem by mělo být „zvýšení přístupu k testům zdarma, a to i pro neočkované”. Právě zjednodušení dostupnosti testů je podle centra klíčové.

„Ve Velké Británii jsou v lékárnách zdarma přístupné testy proveditelné doma, je také možné si je nechat doručit domů poštou,” připomněl Bisop.

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Domácí

Důvodem pro izolaci by měl být podle doporučení antigenní test provedený odborníkem v případě, že pacient má příznaky onemocnění.

Automatizace systému

Kritickým místem celého systému boje proti koronaviru je podle odborníků také doba od výsledku testu k trasování pozitivního pacienta a jeho rizikových kontaktů. Zástupci Bisop proto doporučují větší automatizaci například pro kolektivy, kde je infekce častá.

Ve školách už by mělo fungovat, že v případě výskytu pozitivního případu se žákům či učitelům automaticky vystaví žádanka na test. Podobně by to mohlo podle odborníků fungovat v pracovních kolektivech či sociálních zařízeních. Možnost vlastního trasování, které usnadňuje hygienikům práci, navrhují odborníci dát i firmám či orgánům státní správy. Nyní ji mají jen jednotlivci.

Testování ve školách odhalilo 3695 pozitivních

Domácí

Bisop také doporučuje nejprve trasovat nejčerstvější případy, u kterých je větší šance zabránit dalšímu šíření nákazy. Nyní hygienici a externí spolupracovníci vyřizují případy popořadě od těch nejstarších. Stát by měl také zvážit možnost, že by se prioritně testovali a trasovali zdravotníci, podobně, jako je tomu v Norsku.

Desetina lidí v karanténě či izolaci

Protože je varianta omikron více infekční, hrozí, že bude v jednu chvíli v karanténě či izolaci násobně více lidí než v dosud největších vlnách epidemie covidu. To může ohrozit fungování ekonomiky i společnosti.

Při počtu 30 000 až 50 000 nových případů denně by u desetidenní izolace mohlo být v jednu chvíli v izolaci 300 000 až 500 000 lidí. K tomu je potřeba připočítat také jejich rizikové kontakty, které budou v karanténě.

Chlíbek: Karanténa by se měla zkrátit na pět dní. Čekáme rychlou vlnu

Domácí

„V jednu chvíli tak může být v izolaci či karanténě i pět až deset procent populace,” uvedli odborníci. Doporučují proto zkrácení doby izolace a karantény, které by bylo podmíněné negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám