Hlavní obsah

Po pozitivním samotestu v práci rovnou karanténa, navrhuje vláda

Praha
Aktualizováno

Zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, by podle návrhu ministerstva zdravotnictví už nešli na potvrzující PCR test, ale na pět dní do karantény. Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Testování na covid

Článek

Po skončení karantény by se opět testovali antigenním testem. Pokud by byli znovu pozitivní, následovala by další karanténa. Nyní se zaměstnanci, kteří mají pozitivní test v práci, musí odebrat k potvrzení na PCR test.

V současnosti musí pozitivně testování lidé do karantény na 14 dní. Ta by se měla zkrátit kvůli variantě omikron. U ní se předpokládá, že lidé nebudou infekční tak dlouho. Množství nákaz, které se očekává, by s následným množstvím karantén a izolací mohlo paralyzovat fungování společnosti.

Nová pravidla by měla, pokud je kabinet schválí, platit od 17. ledna. Testovat by se mělo zřejmě dvakrát týdně prvních 14 dní.

„Testovat by se měli (podle vlády) všichni zaměstnanci první 14 dnů, poté by se to mělo týkat jen neočkovaných zaměstnanců,“ uvedl v České televizi prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Testovat všechny zaměstnance bez výjimky dvakrát týdně, plánuje vláda

Domácí

Oslovené firmy jsou na záměr vlády testovat zaměstnance na koronavirus dvakrát týdně připravené. Dosud musely testovat jednou týdně, a to jen neočkované. Podniky proto musí počítat s vyšším počtem testů.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby lidé pozitivní po samotestu v práci šli na pět dní do karantény?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 9054 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám