Hlavní obsah

Teplé počasí končí, v lednu se přihlásí zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplé počasí končí a nadprůměrné teploty se vrátí k normálním hodnotám. Plyne to z dlouhodobého výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ochlazení doprovázené sněžením dorazí již příští týden.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předpokládaná akumulovaná sněhová pokrývka za 72 hodin v období 1. až 3. ledna

Článek

Změna přijde již počátkem příštího týdne. „Do větší části Evropy bude proudit studený vzduch od severu a teploty se dostanou k dlouhodobému normálu. Takové teplotně 'normální' počasí potrvá do poloviny ledna,” uvedli meteorologové ve výhledu pro období od 31. prosince do 27. ledna.

Ochlazení dorazí v úterý, kdy se sice ještě budou odpolední maxima šplhat až k 7 stupňům, ale zároveň začne za frontálními systémy zesilovat příliv chladného vzduchu od severu. Dešťové srážky začnou přecházet ve sněhové a ve středu se již budou odpolední maxima pohybovat jen slabě nad nulou. Ochlazování bude pokračovat i v dalších dnech.

Od poloviny ledna by mělo být počasí proměnlivé. Nejprve by mělo dorazit ochlazení, koncem měsíce naopak oteplení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

„Celkově by období od 31. prosince do 27. ledna mělo zůstat teplotně průměrné,” tvrdí výhled.

Příští týden bude sněžit i v nížinách

Z hlediska srážek by měla být bohatší první polovina ledna. V té druhé se budou srážkové úhrny pohybovat kolem dlouhodobého průměru

„Po víkendu nás čeká další epizoda s vydatnějším sněžením, která přinese do hor dalších 20-30 centimetrů nového prachového sněhu, do ostatních poloh včetně nížin většinou do 10 centimetrů. S ohledem na skutečnost, že se sněhové přeháňky budou vyskytovat každý den, je vysoká pravděpodobnost, že by se sněhová pokrývka měla vytvořit a udržet na většině území,” očekávají meteorologové.

Průměrná teplota v tomto období je -1,6 stupně Celsia, průměr srážek je 36 milimetrů.

Anketa

Uvítali byste v lednu chladnější počasí?
Ano, k zimě patří
63,1 %
Ne, teploty vysoko nad bodem mrazu mi vyhovují
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám