Hlavní obsah

Systém očkování se v polovině prázdnin změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu července a srpna by se měl v Česku změnit systém očkování. Lidé se už nebudou muset dopředu registrovat, ale budou si moci do očkovacího centra zajít volně. Poté si budou moci vybrat i termín druhé dávky, který se jim bude hodit. Ta se bude podávat po třech týdnech, jak doporučuje výrobce. V České televizi to v úterý řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

„Koncem července a začátkem srpna přejdeme zpátky na systém přeočkování za tři týdny,“ řekl Svrčinová. Nyní se nejčastěji podávaná vakcína Pfizer/BioNTech aplikuje po 42 dnech.

Důvodem je to, že stát chtěl co nejvíce lidí proočkovat alespoň první dávkou.

V polovině prázdnin tak podle Svrčinové nebude fungovat nynější registrační systém. „Pokud rozvolníme systém a lidé se k očkování budou moci rozhodnout na ulici, například když půjdou kolem očkovacího centra, pak se do systému zavede až ona první dávka,“ řekla hlavní hygienička.

„A pokud se nebude hodit termín za ty tři týdny, to už bude doba, kdy bude možné si domluvit druhou dávku na dobu, kdy vám to bude vyhovovat,“ doplnila.

Změnit termín druhé dávky? V Česku neochotný stát, jinde s úsměvem

Koronavirus

Uvedla také, že třetí dávka očkování bude lidem k dispozici zhruba od ledna. Zda budou lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca dostávat jako třetí dávku jinou vakcínu, podle ní zatím řeší Evropská léková agentura. AstraZeneca se totiž v průběhu očkování přestala doporučovat pro lidi mladší 60 let.

Jsme na konci rozvolňování

Uvedla také, že v tzv. rozvolňovacích balíčcích dospělo Česko už ke konci s tím, jak incidence klesla pod 25 (číslo udává průměr nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel). „Ale v poučení z toho, co se dělo loni, nemůžou být ty kroky rychlé, ale ve své podstatě se uvolňují všechna opatření,“ řekla.

Nevyloučila, že pokud incidenční číslo opět výrazně stoupne, bude větší než 100, budou se přijímat opět opatření, uvedla především zavírání okresů. K tomu by ale podle ní byl potřeba nouzový stav nebo stav nebezpečí.

Pokud se v nějaké obci začne virus nekontrolovatelně šířit, pak by mohl jít region do karantény. „Pokud by incidence šla výrazně nad 25 a blížilo by se to 75 a 100, tak by se to řešilo se samosprávou a snažili bychom se ohnisko v dané obci ohraničit,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám