Hlavní obsah

Syn Gorbaněvské: Zeman by měl vyzvat Rusko k propuštění politických vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Má-li se Rusko stát demokratickou zemí, mělo by propustit politické vězně. Tvrdí to starší syn zesnulé ruské disidentky Natalje Gorbaněvské Jaroslav. Jeho matku v úterý prezident Miloš Zeman in memoriam ocenil za to, že v srpnu 1968 protestovala s dalšími sedmi lidmi v Moskvě proti okupaci tehdejšího Československa. Ocenění převzal mladší syn Josef Gorbaněvskij.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Gorbaněvskij (vlevo) s bratrem Jaroslavem

Článek

Jaroslav Gorbaněvskij řekl, že pokud si český prezident přeje demokracii v Rusku, měl by ho k propuštění vězňů vyzvat.

"Pokud jde o prezidenta Zemana, když se loni setkal s mou matkou, tak ho požádala, aby nejel na olympiádu do Soči. To nevyslyšel. Obávám se, že neslyšel ani mnoho jiného," řekl ve středu mimo jiné Gorbaněvskij. Český prezident výzvu k bojkotu olympiády v Rusku odmítl s tím, že by se sport a politika neměly míchat.

Gorbaněvskij také připomněl slova českého prezidenta, že by bylo dobré, kdyby Rusko za dvacet let patřilo jako demokratická země do Evropské unie. Zeman ale podle něj nevysvětluje, jak demokracii chápe a co míní Evropskou unií.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Josef Gorbaněvskij (vpravo) převzal na Pražském hradě Medaili Za zásluhy, kterou prezident Miloš Zeman udělil in memoriam jeho matce, básnířce a disidentce Nataliji Gorbaněvské

Cesta k demokracii pro Rusko vede podle Gorbaněvského přes propuštění politických vězňů. "Jestliže si prezident Zeman přeje, aby Rusko bylo demokratické, tak se musí postavit a Rusku říci: Propusťte politické vězně," řekl Gorbaněvskij.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Gorbaněvský, syn Natálie Gorbaněvské na středeční tiskové konferenci

Zeman je jen nástrojem vztahů mezi Českem a Ruskem

Uvedl také, že zvažoval, zda z rukou Zemana přijmout vyznamenání pro svou matku. Nakonec se ale rozhodl, že ano, protože Zeman je podle něj jen nástrojem vztahů mezi Českem a Ruskem.

"Živí lidé jsou nepohodlní, mohou pronést naprosto neočekávané věci," poznamenal pak k tomu, proč si myslí, že jeho matka nedostala vyznamenání ještě za svého života.

Foto: Archiv Festivalu spisovatelů, Právo

Natalia Gorbaněvská, jedna z osmi lidí, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci ČSSR.

"Že je vyznamenaná pouze Natalja Gorbaněvská, nemá v sobě elementární logiku," podotkl. Stejného ocenění by se podle něho mělo dostat i sedmi dalším účastníkům protestu z roku 1968. Připomněl přitom, že slovenský prezident Andrej Kiska vedle Gorbaněvské nedávno vyznamenal i žijící účastníky demonstrace proti tehdejší okupaci.

Dva z nich, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov, v úterý zkritizovali Zemana za jeho postoj k Ukrajině. "Nedávná vystoupení Miloše Zemana ke špatně zamaskované agresi (ruského prezidenta) Vladimira Putina proti Ukrajině jsou neslučitelná s heslem 'Za vaši a naši svobodu', které Nataša přinesla na Rudé náměstí 25. srpna 1968," uvedli Fajnberg a Litvinov ve společném prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám