Hlavní obsah

Švédsko jako odstrašující příklad? V počtu mrtvých už ho Česko předstihlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika předehnala populačně srovnatelné Švédsko v absolutním počtu obětí koronaviru, ukazují pondělní data. Právě Švédsko, které zvolilo v boji s pandemií volnější přístup než většina zemí, uváděli jako odstrašující příklad čeští politici v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Při obhajování restriktivních opatření argumentovali vysokými počty obětí ve skandinávské zemi.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Lofven

Článek

Podle pondělních statistik eviduje Česká republika za celou dobu trvání pandemie nemoci covid-19 6208 obětí na životech, přičemž nejstrmější nárůst byl zaznamenán během října a začátkem listopadu.

Švédsko k pondělí podle statistiky Worldometer registruje od začátku pandemie celkem 6164 obětí, tedy o 44 méně než Česká republika.

„A pokud nám ale někdo dává za vzor Švédsko, které má stejný počet obyvatel jako Česká republika, tak bych rád uvedl, že Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát více než u nás,“ argumentoval Babiš v projevu k občanům 21. září.

V té době vláda postupně přidávala opatření, která ale nezabírala, až o měsíc později vyhlásila částečný lockdown v podobě uzavření maloobchodu, služeb a škol.

„Jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů. Podívejte se třeba na Švédsko, tam už je teď přes šest tisíc mrtvých,“ obhajoval prezident Miloš Zeman nošení roušek ve svém projevu 16. října.

Švédsko nesáhlo k tvrdým opatřením

Švédsko jako jedna z mála zemí nesáhlo k tvrdým restriktivním opatřením, i když například kulturní akce omezeny byly. V současnosti ale země zvažuje kvůli aktuálnímu nárůstu počtu nakažených uzavírat večer licencované bary a restaurace a ve Stockholmu a Göteborgu už zavedli zákaz návštěv v domovech seniorů.

Už i Švédsko opatrně zpřísňuje opatření

Evropa

Na jaře vedl volnější přístup Švédska k pandemii k vysokému počtu obětí. Na sto tisíc obyvatel připadá více obětí (za celou dobu pandemie) jen v Belgii, Španělsku, Británii, Itálii a Francii. ČR je v těsném závěsu.

V zemi zatím detekovali 177 355 případů nákazy. Od 18. září se však počet případů v zemi zdvojnásobil a prudce roste v posledních třech týdnech. Ještě 23. října, kdy poprvé od  června překročil počet nakažených tisíc za den, bylo v zemi evidováno 112 859 nakažených. Hranice dvou tisíc nakažených za den padla 31. října a od 10. října se počty nově nakažených drží kolem 4000. Narůstá také podíl pozitivních testů, který v zemi překračuje deset procent, ve Stockholmu je pozitivních 20 procent testů.

Ve Švédsku se chystají na očkování. Dvě třetiny lidí jsou pro

Koronavirus

Počet provedených testů ve Švédsku stále stoupá a v počtu testů na tisíc obyvatel už tato skandinávská země překonala ČR, když 8. listopadu provedla 3,31 testu na tisíc obyvatel, zatímco v ČR to bylo jen 3,28. Na vrcholu epidemie 27. října  však Česko provedlo 3,74 testu na tisíc obyvatel.

Denní počet obětí se od 30. června ve Švédsku drží pod dvaceti, zatímco v ČR je stále nad stovkou, ještě 10. listopadu to bylo 200 případů, přičemž absolutně nejvíce jich bylo v ČR zaznamenáno 3. listopadu - celkem 250. Ovšem počty obětí mají za růstem nákazy zpoždění. Nárůst hospitalizovaných přichází dva týdny po nárůstu počtu případů a nárůst obětí ještě o týden až deset dní později. Důvodem je, že po druhém týdnu propuknutí covidu-19 se ukáže, zda se průběh nemoci nezvrtne k horšímu.

Zda nakonec bude situace ve Švédsku podobná, nebo horší než v ČR, se teprve ukáže v závislosti na tom, kam až stoupne denní počet nově nakažených. Až poté bude možné říci, nakolik jsou restrikce klíčové pro zvládání epidemie.

Zatímco ČR ale podle statistik už překonala vrchol druhé vlny a reprodukční číslo kleslo na 0,8, ve Švédsku v posledních dvou týdnech případů naopak přibývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám