Hlavní obsah

Stýská se nám po domově, říkají Ukrajinky v Javoříčku

Miloslav Hradil, Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stesk po domově a obava o jejich blízké nyní nejvíce trápí sedm žen z Mikolajivky v centrální části Ukrajiny, které našly, většina z nich i se svými dětmi, azyl v Javoříčku na Olomoucku.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Ukrajinky Natalija, Marina se synem a Tanja (zleva)

Článek

Zázemí tu mají ve čtyřech pokojích v někdejší škole, která před 77 lety jako jedna z mála budov přečkala řádění přepadového komanda SS, jehož příslušníci obec 5. května 1945 vypálili a 38 zdejších mužů ve věku 15 až 76 let zavraždili. Nyní v části budovy funguje expozice připomínající tuto tragickou epizodu v historii Javoříčka.

Své domovy opouštěly ženy a jejich děti jen s nejnutnějšími věcmi. V bezpečí se ocitly po strastiplné cestě, když nejprve zamířily do Polska a pak se přes Slovensko dostaly do Javoříčka.

Ukrajinci začali bojovat s češtinou, zaplnili kurzy

Domácí

„Střelba se kolem nás ozývala stále častěji. Hlavně děti se bály. Pořád jsme se musely schovávat po sklepích. Proto jsme se rozhodly odejít do bezpečí,“ řekla Právu plynně česky dvaašedesátiletá Natalija.„Trošku česky umím. Moje babička byla Češka,“ doplnila skromně žena, jejíž dvě sestry žijí v Praze.

Bojíme se o muže

„Víme už o tragédii, která postihla Javoříčko,“ pokračovala Natalija. „Nepřišlo nám jako vhodné lidem, kteří utekli před válkou, vyprávět o jiné válce, ale ženy se samy ptaly, když spatřily zdejší pietní areál,“ řekl k tomu Právu Martin Vyhlídal, předseda spolku Nové Javoříčko, v jehož vlastnictví je bývalá škola, kde uprchlíci našli azyl.

Jejich příbuzní, hlavně muži, zůstali na Ukrajině. „Hodně se o ně bojíme. Snažíme se být s nimi v kontaktu co nejvíce,“ konstatovala Natalija s tím, že tatínci volají svým ženám a dětem každý večer. „Syn se ptá, když už si zase bude moci s tátou hrát,“ svěřila se Právu Marina, která do Česka uprchla se svým dvouletým synem Mironem a sestrou Tanjou.

Ukrajinka může z Charkova oslovit miliony lidí, Beckham ji pustil na svůj Instagram

Válka na Ukrajině

Jen co se po pár dnech pobytu trochu rozkoukaly, zajímají se ženy o možnost zaměstnání. Nechtějí jen chodit na procházky nebo nečinně sedět s rukama na klíně. „Snažíme se jim v tom pomoci. Jedna z nich by se mohla starat přímo v Javoříčku o údržbu pietního areálu, další místa nabízejí místní firmy. Kdo bude chtít pracovat, určitě uplatnění najde,“ řekl Právu František Lakomý (SNK), starosta obce Luká, jejíž je Javoříčko místní částí.

Trosky, zima a zkáza. Ruské bomby dopadají na obydlené části Kyjeva

Válka na Ukrajině

„Děti se již byly podívat spolu s námi v místní škole a školce. Moc se jim tam líbilo. Předpokládáme, že tam nastoupí, až jejich mámy půjdou do zaměstnání,“ podotkla pro Právo Natalija.

Ženy nevědí, jak dlouhý bude pro ně pobyt v Javoříčku, které má jen čtyři desítky stálých obyvatel. Jasno však mají všechny v tom, že se chtějí, až válka skončí, vrátit na Ukrajinu. „Tuze se nám tu líbí. Říkali jsme si, že tak dobré lidi jsme ještě v životě nepotkali. Patří jim naše velké poděkování, ale chceme domů na Ukrajinu,“ dodala Natalija.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám