Hlavní obsah

Stupeň ohrožení trvá na 11 místech, hlavně na Labi a Vltavě

Hladiny a průtoky řek klesají, úseků toků na nejvyšším povodňovém stupni, tedy ohrožení, je už jen 11. Jde hlavně o části Vltavy a Labe. Po půlnoci byl odvolán stav extrémního povodňového ohrožení na Kamenici v Hřensku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Povodně v Zálezlicích

Článek

Po desáté hodině dopoledne bylo na nejvyšším stupni povodňové aktivity pět úseků Vltavy a tři části Labe a dále Kamenice v Hřensku na Děčínsku, Nežárka v Hamru na Táborsku a Nová řeka v Mláce na Jindřichohradecku.

Vltava se drží na stupni ohrožení konkrétně na jihu Čech ve Vyšším Brodě a Českém Krumlově, ve středních Čechách ve Vraném a Praze-Chuchli a na severu Čech ve Vraňanech na Mělnicku. Labe je na nejvyšším stupni v Mělníku, Ústí nad Labem a Děčíně.

Hladina i průtoky řek ovšem postupně klesají. Například hladina Labe klesla ráno už pod devět metrů, Kamenice na 2,2 metru a Vltava v Praze-Chuchli zhruba na 3,2 metru.

Podle předpovědi meteorologů mohou v neděli přijít bouřky se silnými dešti, ale vodohospodáři odpouštějí vltavské přehrady, takže třeba na Lipně by měl být v neděli prostor pro zadržení vody zcela volný.

Zavřeno je 95 úseků silnic

Také úseků silnic zavřených kvůli povodním ubylo, dnes už je jich pouze 95. Pořád je částečně neprůjezdná třeba dálnice D8. U Veltrus je na D8 uzavřen most přes Vltavu pro kamióny s váhou nad 12 tun a zcela zavřený je Exit 68 ve směru na Ústí nad Labem kvůli zaplavení silnice I/30 v Ústí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dálnice D8 kříží krajinu pokrytou rozvodněnou Vltavou u Veltrus

Zprovoznit se v pátek naopak podařilo například Strakonickou ulici, hlavní spojnici metropole s jihem Čech. Ovšem na silnici mají kvůli záplavám stále zakázán vjezd auta s váhou nad šest tun. Od soboty rovněž mohou auta do šesti tun na Libeňský most, který byl uzavřený od pondělního odpoledne.

Na železnici jsou kvůli záplavám stále neprůjezdné čtyři tratě. Jde o Kouřim - Pečky na Kolínsku, Křižany - Rynoltice na Liberecku, Mělník - Štětí a trasu mezi Chotiměří na Litoměřicku a Úpořinami na Teplicku. Průjezdná je už trať přes Luka pod Medníkem u Prahyř. Řekla to mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

"Situace už je vesměs stabilní. Zpoždění se mohou objevit i mezi Berounem a Prahou, ale spíše jen drobnější," uvedla.

Bez proudu je stále téměř 10 000 domácností, dodávky elektřiny se však daří postupně obnovovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám