Hlavní obsah

Střelec z Chrastavy je jako Breivik, zní rozhořčené hlasy z ODS

Právo, Jan Martinek

Prezident Václav Klaus v souvislosti s pátečním útokem v Chrastavě obvinil blíže nespecifikované „rozeštvávače“ a „pisálky“, že za „atentát“ na jeho osobu nepřímo mohou. S jeho slovy souhlasí i někteří představitelé ODS, kteří například přirovnávají Vondroušův čin k řádění norského teroristy Anderse B. Breivika.

Foto: Archiv Právo

Jana Vidíma zlobí údajná glorifikace útočníka z Chrastavy

Článek

Prezident naznačil, že bývalého člena KSČM Vondrouše k jeho útoku vyprovokovala média. „Jak si někteří pisálkové zahrávají s mou osobou, nejen s Václavem Klausem, ale s prezidentem republiky, je v civilizovaném státě nevídané,“ míní prezident pro MF Dnes.

„Rozeštvávačů je dost a všichni je známe. Není asi teď na mně, abych ty hlavní rozeštvávače v médiích jmenoval,“ řekl.

Vymezil se i vůči vyjádření předsedy vlády. „To nebyl politováníhodný incident, jak nešťastně řekl pan premiér Nečas. To byl spíše prvně za sto let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky,“ opravil ho Klaus.

Kubera: Eskalují Pehe a Šiklová

Někteří činovníci ODS také viní média. „Dokud budou média dávat tak velký prostor lidem jako je Breivik, a tento případ je jemu podobný, tak můžeme čekat další eskalaci,“ vyjádřil se pro Právo senátor za ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Ten byl dokonce ještě konkrétnější, co se domnělých „rozeštvávačů“ týče, než prezident. „Podle mě situaci eskalují hlavně takzvaní politologové, jako je Jiří Pehe a Jiřina Šiklová, o kterých všichni víme, že žádnými politology ve skutečnosti nejsou. Jak by asi mluvili, kdyby se jednalo o Václava Havla? Nejde o Klause, ten to má na háku, ale správně řekl, že jde o atmosféru ve společnosti,“ dodal Kubera.

Senátor narážel na to, že socioložka Jiřina Šiklová už v médiích Vondroušův čin bagatelizovala a označila jej za „legraci“ a provokaci. „Dotyčný chtěl jen asi upozornit, že komentáře pana prezidenta nejsou pro všechny lidi stravitelné,“ vyjádřila se před pár dny.

„Glorifikovat gaunera mi přijde nevídané“

S jejím výrokem ostře nesouhlasí poslanec ODS Jan Vidím. „Debata, která se zužuje jen na to, jestli ho ochranka měla zastřelit, nebo ne, je špatná. Jde o to, že ten člověk v klidu poskytuje médiím rozhovory. Glorifikovat gaunera mi přijde absolutně nevídané, stejně jako relativizovat jeho skutek, jako to udělala paní Šiklová,“ zlobí se Vidím.

„Ten člověk by měl být společensky odsouzen. Připomíná mi to situaci po 11. září, kdy se objevila spousta hlasů, že si za to Amerika může sama. Teď se říká, že si za to Klaus může sám. Nemůže, může za to ten útočník a ti, kteří jeho čin omlouvají a dělají s ním rozhovory,“ míní poslanec.

Naopak prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka je mírnější. „Byl to jedinec, a tak je selhání na straně ochranky, a ne všech obyvatel,“ řekl Právu.

ČSR zažila atentát na prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína, kterého 5. ledna 1923 zastřelil devatenáctiletý anarchista Josef Šoupal. Ten byl, stejně jako Vondrouš, krátce členem KSČ. Před soudem se hájil, že Rašína nechtěl zabít. „Chtěl jsem zasáhnout kapitalismus, který reprezentoval,“ řekl tehdy Šoupal.

Vražedný útok naopak přežil první premiér ČSR Karel Kramář.

Anketa

Přirovnali byste střelce z Chrastavy k norskému teroristovi Breivikovi?
ano, kvůli politice sáhl po zbrani, byť jen plastové
3,2 %
ne, toto přirovnání kulhá
96,8 %
Celkem hlasovalo 34913 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám