Hlavní obsah

Štípači břidlice zbyli na severu Moravy už jen poslední dva

Právo, Pavel Karban

Připomenout zašlou slávu břidlicového hornictví se na začátku září na náměstí v Odrách na Novojičínsku snažila prostřednictvím Hornického dne tamní radnice. Lidé si tak mohli například vyzkoušet štípání břidlice. Jak na to, ukazovali takzvaní štípači.

Foto: Pavel Karban, Právo

Antonín Novák, jeden z posledních štípačů břidlice u nás

Článek

Jedním z nich byl 65letý Antonín Novák, jenž v Muzeu břidlice v nedalekém Budišově nad Budišovkou ukazuje návštěvníkům, jak se břidlice štípe a opracovává.

„Břidlici štípu od patnácti let,“ zavzpomínal s tím, že teď už u nás nejsou takřka žádné doly. Nejvíce jich bylo pozavíráno v 90. letech minulého století.

Krytinu dodali i na Pražský hrad

Důvodem k jejich zavření byl fakt, že těžba břidlice byla často přidruženou výrobou například tehdejších JZD. „Teď se ale opět otevírají a pomalinku se to rozbíhá. Ale chce to čas. Ti, co dělali s břidlicí, už nejsou. Vymřeli,“ upozornil s tím, že možná posledními štípači na Moravě jsou on a Miloš Pírek. I on v Odrách ukazoval, jak se s břidlicí pracuje.

Podle Nováka musí mít štípač hlavně cit. „Nesmí na kámen tlačit ani dělat rychle, jinak by se to lámalo. Musíte mít praxi, musíte břidlici rozumět, jak roste, jak ji můžete uřezat, nebo když se štípe z kvádrů, tak jak ji rozštípat,“ vysvětloval muž, jenž v 70. letech otvíral ještě se svým otcem břidlicový důl ve Starých Oldřůvkách na Opavsku. „Dělalo se tam třicet let, pak ho zavřeli,“ dodal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Antonín Novák předvádí prái štípače břidlice

Mezi nejdůležitější nástroje štípače patří kladivo, majzl a nůžky. Těmi umí zkušení štípači uštípnout i půlmetrovou střešní krytinu. „Takovou jsme dodávali na Pražský hrad. Ten je celý pokrytý naší břidlicí z Oldřůvek,“ prozradil Novák. Jak sdělil, je mu líto nejen zanikající profese, ale i toho, že dnes otevírají břidlicové doly laici, kteří kameni vůbec nerozumí.

Návštěvníci Hornického dne si mohli nejen zkusit naštípat břidlici, ale také vyrábět šperky z břidlice, brousit kameny, poznávat horniny nebo zhlédnout výstavu archeologických nálezů z důlních lokalit na Odersku.

Podle Aleny Zemanové, vedoucí odboru kultury a školství v Odrách, města Odry, Vítkov a Budišov poprvé na akci prezentovala spolek Krajina břidlice, jehož prostřednictvím chtějí společně propagovat region.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám