Hlavní obsah

Stíny nad byty Klausových

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výměně vedení Pražského stavebního bytového družstva Hutmanka, které uvrhlo družstevníky do stopadesátimiliónového dluhu, se dostaly na veřejnost bližší údaje i o tom, jak manželé Klausovi vyřešili před časem svoje bytové potřeby.

Foto: Pavla Tochorová

Halloweenský průvod

Článek

Ukázalo se například, že Livie Klausová, dřívější členka družstva, nekoupila v Bublíkově ulici v Praze-Libni jeden byt, ale dva. Za druhý byt o ploše 87 čtverečních metrů, o kterém se dosud nevědělo, dala paní Klausová podle družstva 1,435 miliónu korun, což je asi 16 500 korun za čtvereční metr. K bytu navíc patří garáž.

Není od věci připomenout, že první zhruba stejně velký byt byl o něco dražší a stál 1,572 miliónu korun. Čtvereční metr zde vychází na 17 500 korun. Patří k němu ještě dvě garáže, což se také tajilo. Oba byty tedy Klausovi získali za hubičku. Pro srovnání: průměrná kupní cena bytu v Praze činila podle údajů ministerstva pro místní rozvoj v roce 2000 asi 26 300 korun za metr čtvereční.

Bylo by všechno v pořádku, kdyby stejnou šanci jako Klausovi získali i ostatní členové družstva, zvláště ti nebydlící. Podle složení dnešních majitelů bytů v Bublíkově ulici je ale zřejmé, že to tak nebylo. Zkrachovalé vedení družstva si za kupce vybralo hlavně prominenty a desítky nebydlících členů družstva ostrouhaly mrkvičku. Byty si totiž mohli koupit i nečlenové družstva. Příležitost si prý nenechal ujít ani bývalý předseda družstva Vašíček.

Co z toho plyne? To, že Klausovi sice pořídili byty podle všeho právně čistě, ale stíny nad koupí jsou velké. Možná i mraky. Těžko si představit, že by Klausovi žili v naivní představě, že co mohou oni, je dostupné všem. Žádný politik či jeho partner nesmí přijímat obdobně zvýhodněné nabídky.

Dnešní předseda družstva Michal Lurie dokonce soudí: "Kdo koupil byty v Bublíkově ulici, tak naše družstvo ve skutečnosti poškodil. Tam se stavěli byty za tak nízké peníze, že to není ani technicky možné. A to přesto, že magistrát dal miliónové dotace na inženýrské sítě."

Lurie vyzývá prezidentský pár, aby se podílel na úhradě dnešního dluhu družstva. A to z toho důvodu, že Livie Klausová prý jeden byt koupila jako členka družstva.

Vidět je třeba i to, že dnešní členové družstva se oproti Klausovým nacházejí v dost dramatické situaci. Zatímco prezidentský pár má své byty jisté, členům družstva hrozí nezaviněně konkurs a tím pádem možná i konec nadějí na převody bytů do vlastnictví. Prezident Klaus by měl jako bývalý šéf pravicových vlád navíc cítit i svůj díl odpovědnosti za to, že k vytunelování majetku lidí může u nás stále ještě docházet.

/PRÁVO 17. března 2004/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám