Hlavní obsah

Stěžovatelé na volby u Nejvyššího správního soudu narazili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argumentace naprosté většiny stížností směřujících na volby do Poslanecké sněmovny zatím u volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) neuspěla. Na posledních dvou jednáních senát rozhodl o 135 stížnostech, z nichž většinu odmítl kvůli neodstraněným vadám. Několika stížnostmi se zabýval i věcně, ale nevyhověl jim, jak potvrdil předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle soudu většina námitek stěžovatelů směřovala vůči obecným záležitostem a neukazovala konkrétní pochybení.

„Voliči sice v souladu s volebním zákonem označili kandidáty ve svém volebním kraji, o nichž tvrdí, že jejich volba byla neplatná, vznesené důvody neplatnosti jejich volby se však netýkaly hlasování nebo sčítání hlasů ve volebním kraji, ale byly spíše námitkami obecnými, celostátními, vůči volbám jako celku,“ upozornil NSS v tiskové zprávě, kterou ve čtvrtek zveřejnil na svém webu.

Stěžovatelé tak útočili například na zvolený volební systém a způsob přepočtu hlasů na mandáty nebo na údajně nestejný či diskriminující časový prostor pro jednotlivé politické strany v médiích, zejména v České televizi.

Jako příklad uvedl soudce Langášek stížnost z Plzeňského kraje, která brojila proti propadnutí hlasů v důsledku volební klauzule, nedemokratičnosti financování politických stran či neobjektivnosti médií.

Množství stížností na volby nemá obdoby. Jsou podle jednoho mustru, podivuje se soudce

Domácí

„Namítá tady jako důvod nezákonnosti volby těchto kandidátů skutečnosti, které se vztahují k volbám na celostátní úrovni, nikoliv pouze k volebnímu kraji, v jehož volebním okrsku je navrhovatel zapsán ve stálém seznamu voličů. Tyto skutečnosti však s ohledem na vymezení soudního přezkumu dle volebního zákona důvodem k vyslovení neplatnosti volby kandidátů být nemohou. I pokud by totiž byly shledány důvodnými, nemohly by být napraveny výrokem soudu o neplatnosti volby konkrétních kandidátů v Plzeňském kraji,“ vysvětlil Langášek.

Na stížnost PirSTAN teprve dojde

Volebnímu senátu nyní zbývají na stole poslední nejzávažnější stížnosti. Je mezi nimi například návrh podaný Piráty a STAN. Domáhají se vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Rozhodnout by o nich měl v pátek. Celkem se NSS musel vypořádat s více než dvěma stovkami stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám