Hlavní obsah

Štěpánek po vlně kritiky nechce kandidovat do vysílací rady

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Petr Štěpánek už nechce kandidovat do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), uvedl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Štěpánka do funkce nominovalo právě ANO. Vyvolalo to vlnu nevole a pobouřilo opozici.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Petr Štěpánek na archivní fotografii

Článek

„Proběhla poměrně dlouhá debata na klubu. Z té debaty vyplynulo, že pan Štěpánek nemá 100procentní podporu našich kolegů. Pana Štěpánka jsem o tom informoval. Napsal mi, že odvolává svoji kandidaturu,” uvedl na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

On sám prý Štěpánka podporoval. „Já jsem jednal s panem Štěpánkem, považovali jsme Štěpánka za odborníka v této oblasti,” prohlásil Faltýnek.

Proti Štěpánkovi se konaly demonstrace, ještě před stažením nominace se na něj snesla vlna kritiky z řad opozice i koaliční ČSSD.

„Vzbudilo to emoce a oprávněně,“ prohlásil k nominaci Štěpánka šéf poslanců STAN Jan Farský. „Pokud veřejně publikoval názor, že ČT je zločinecká organizace, která nám za vlastní peníze vymývá mozky, tak je pro mě nepochopitelné, jak si vládní strana může nominovat takového člověka,“ divil se Farský na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Zásadně nesouhlasíme s nominací Petra Štěpánka do RRTV. Tento krok ze strany hnutí ANO čte KDU-ČSL způsobem, že ANO chce destabilizovat radu a ovládnout některá média, zvlášť Český rozhlas a Českou televizi, chce nad nimi převzít kontrolu,“ prohlásil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Štěpánek se nezdál ani vládní sociální demokracii. „Chceme deklarovat, že nominaci nebudeme podporovat. Není to osoba, která by byla v RRTV na správném místě,” řekl ve Sněmovně předseda poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

Štěpánka kritizují i profesní svazy

Štěpánek byl v minulosti místopředsedou RRTV. Nynější nominaci kritizují i zástupci šestice iniciativ a profesních svazů, mezi nimi předsedové Syndikátu novinářů Adam Černý, Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček a Českého filmového a televizního svazu FITES Martin Vadas.

Rada například uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání nebo dohlíží na nezávislost vysílání. Tvoří ji 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Dolní komora by měla nového člena volit na říjnové schůzi.

Do rady kandiduje ještě právnička Olga Ulrichová za Piráty a bývalý náměstek ministra kultury Patrik Košický za KDU-ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám