Hlavní obsah

Štěch by od dohody s ANO odstoupil, dokud je čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud dojde k porušení dohody mezi ČSSD a ANO ještě dříve, než vstoupí v platnost, mělo by se od ní odstoupit, tvrdí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Reagoval tak v pondělí na odmítavý postoj šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na post ministra zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

Babiš se podle Štěcha chová nevyzpytatelně, myslí jen na své zájmy a neuznává partnerství. „Situace je velmi špatná, nesvědčí to o tom, že má Andrej Babiš schopnost dlouhodobě sebevědomě vést naši zemi, a je to jenom předzvěst dalších problémů, které přijdou,“ řekl předseda Senátu.

„Pokud se ta dohoda poruší, ještě než vstoupí v platnost, tak by se od ní mělo ustoupit. To je začátek, bude ještě hůř,“ uvedl.

Babiš dohody nectí

„Pokud má takto fungovat spolupráce, nemusí žádná vláda vzniknout,“ sdělil bývalý ministr zahraničí a někdejší místopředseda strany Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se potvrzuje, co říkali odpůrci koalice s ANO. „Babiš je nevěrohodný a žádné dohody nectí,“ napsal. Za jediné rozumné řešení pro ČSSD označil odstoupení od koalice sociálních demokratů s ANO.

O Pocheho vlastně nejde

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, který stejně jako ostatní senátoři sociální demokracie vystupoval proti vládě s ANO za podpory KSČM, kritizoval především skutečnost, že stažení nominace Pocheho požadují i komunisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Petr Vícha přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

„Je ještě brzy říkat: My jsme to říkali. Myslím, že ani nejde o pana Pocheho, ale komunistům bude v budoucnu dobrá každá záminka,“ napsal.

Dienstbier se však staví kriticky i ke stranické nominaci na ministra zahraničí. „Poche nikdy neměl být navržen, neb jde o osobu bez morálních zásad patřící k pražským korupčním strukturám. Nesmyslně je Zemanem, Babišem a komunisty odmítán pro svůj humanistický postoj k uprchlíkům,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

„Já jsem pana Pocheho nijak nenavrhoval ani nepodporoval, ale sociální demokracie se tak rozhodla a já to respektuji,“ řekl Štěch k nominaci na ministra zahraničí. Pokud by se vláda měla sestavovat podle přání prezidenta, nebude to podle něj vláda s účastí ČSSD, ale s účastí Hradu.

„Tak ať takovou vládu si udělají. Vím, že jejich favority je SPD, komunisti. Já si myslím, že by to bylo naprosto jasné sdělení veřejnosti, bylo by to naprosto transparentní. A potom bude záležet na veřejnosti, jak se k tomu bude v budoucnu stavět,“ uvedl.

S Pochem v čele diplomacie má problém prezident Miloš Zeman a odmítají jej i komunisté, kteří mají vládu podporovat.

Anketa

Měla by ČSSD odstoupit od dohody s ANO, když Andrej Babiš zasahuje do výběru ministrů za soc. dem.?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8746 čtenářů.

Reklama

Související články

Hamáček: Soc. dem už nemá kam ustoupit

Předseda ČSSD Jan Hamáček se při posledním jednání o vládě s Andrejem Babišem nedozvěděl jména všech ministrů za ANO. Podle něj se Babiš ještě rozhoduje. Na...

Výběr článků

Načítám