Hlavní obsah

Stavební úřad nařídil demolici některých domů v problémovém Přednádraží

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Stavební úřad centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nařídil v pondělí vlastníkovi domů v ostravském ghettu Přednádraží, aby zajistil demolici dalších pěti domů. Majitel objektů Oldřich Roztočil na to má 45 dnů od data doručení tohoto nařízení.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jeden z domů, které byly určeny k demolici.

Článek

„Podle posudku jsou totiž domy číslo 10, 12, 13, 15 a 17 v havarijním stavu a hrozí jejich samovolné zřícení. Domy ohrožují okolí, kde by se mohli pohybovat lidé,“ sdělila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Dodala, že pokud majitel ve stanovené lhůtě domy nenechá odstranit, tak mu hrozí pokuta až do výše půl miliónu korun.

Roztočil měl navíc už v loňském roce provést demolici domu číslo 19 v Přednádraží. „Jelikož tak dosud neučinil, je s ním v této věci vedeno správní řízení,“ upozornila ještě Pondělíčková. V ostravském ghettu tak nyní stále stojí deset domů, přičemž na šest z nich je již nařízena demolice. Obydlený je pouze dům číslo osm, který si lidé svépomocí opravují.

„Mezi zjištěné závady patří například to, že v budovách jsou zásadním způsobem poškozené nebo úplně vybourané téměř všechny stropní konstrukce, vybourány jsou ocelové nosné prvky nad nadpraží oken a dveří, konstrukce konzol balkónů jsou bez opěr, jsou vybourány kusy zdiva, zcela je odstraněna střešní krytina a bednění krovu, suterény jsou zaplněné sutí a odpadky, v celém objektu chybí zábradlí na schodišti a další věci,“ vyjmenovávala Pondělíčková.

Roztočil zatím posudek nepřevzal

„Tato informace je pro mě nová. Nařízení mi ještě nedorazilo, samozřejmě si jej z datové schránky vyzvednu. V tuto chvíli neumím říct, jestli jsou ty domy v tak havarijním stavu, že je nutné je zdemolovat. Nicméně z devatenáctky, na kterou stavební úřad nařídil demolici již vloni, ještě nespadla ani cihla,“ reagoval majitel domů Oldřich Roztočil.

Dodal, že přemítal i nad tím, že by oslovil primátora Kajnara, jestli by si město nechtělo peníze uložit u něj a domy v Přednádraží od něj koupit, tak jako to udělalo v případě krachujícího Baníku, když odkoupilo zchátralý fotbalový stadión na Bazalech. [celá zpráva]

„Beru to jako útoky na sebe a společnost, stále mi hází klacky pod nohy, je to jen destrukce, destrukce a destrukce. Je to snaha města odstranit ghetto Přednádraží. Zvažuji další kroky,“ dodal Roztočil.

Problémy v lokalitě Přednádraží trvají od loňského roku. Celý spor odstartoval problém s nefunkční kanalizací, o které se zatím neví, komu vlastně patří. Proto město vloni v srpnu podalo určovací žalobu na ostravský okresní soud. Majiteli navíc hrozí exekuce za dluhy u společnosti OVAK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám