Hlavní obsah

Výzvu k okamžitému vystěhování v ostravském ghettu nikdo neuposlechl

Právo, tom, den
Ostrava
Aktualizováno

Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil sice v pátek vyzval nájemníky, aby opustili jeho dům číslo osm, nikdo z nich na to ale zatím nereagoval. Obyvatelé se bojí, že k vystěhování nakonec budou donuceni. Podnikatel přitom s romskými rodinami v pondělí podepsal nájemní smlouvy na dva měsíce.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Lidé čekali venku, co se po 17. hodině bude dít. Nikdo je ale vystěhovat nepřišel.

Článek

Přestože v 17.00 uplynula obyvatelům domu v ostravské ulici Přednádraží lhůta, kterou jim dal majitel k vystěhování, nikdo z nájemníků v domě číslo osm se nestěhoval, ani nebyl stěhován. Policejní hlídka sice na místo přijela, ovšem jen prověřit telefonát, který ji k domu přivolal. Poté ihned odjela.

„Nikam se stěhovat nebudeme. Ani nemáme kam,“ shodovali se nájemníci, kteří počátkem týdne podepisovali nové nájemní smlouvy.

Násilné vystěhovávání nepředpokládá ani romský aktivista Kumar Vishwanathan, který na místě čekal s obyvateli domu. „Myslím, že bude klid,“ řekl. Majitel domu na místo nedorazil. Místní jsou přesto neklidní. „Bojíme se, že nás vystěhují, samozřejmě. Ale kam máme jít?“ ptal se asi 60letý Rom.

Nečekaná výzva

Podnikatel Oldřich Roztočil vyzval obyvatele k vystěhování v pátek. „Po dnešním jednání na stavebním úřadě centrálního ostravského obvodu a zralé úvaze jsem vyzval obyvatele domu číslo osm, aby jej neprodleně opustili. V opačném případě se budu nucen obrátit na policii. Ostatní záležitosti se budou řešit soudní cestou. Na straně Ostravy není jediná vůle, chtějí kolonii zlikvidovat,“ řekl Právu Oldřich Roztočil.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Podnikatel Oldřich Roztočil při sepisování nových nájemních smluv pro obyvatele domu číslo osm v Přednádraží s romským aktivistou Kumarem Vishwanathanem (vpravo)

Podle aktivisty Kumara Vishwanathana, který rodinám z Přednádraží od loňského srpna pomáhá, jsou lidé rozhodnutím majitele šokováni.

"Jsou v šoku. Dumáme, co budeme dělat. Lidé se nemají kam vystěhovat. Je to devět rodin a tak znenadání pro ně ubytování nenajdeme," řekl v pátek po poledni Vishwanathan.

Nelegální stav bude pokračovat

"Majitel jim řekl, že mají pondělní nájemní smlouvy hodit do koše a dnes do 17 hodin se vystěhovat. Platit za první tři květnové dny nemusí. Takže to vypadá tak, že v Přednádraží bude pokračovat nelegální stav, co zde byl od srpna," sdělil v pátek odpoledne Vishwanathan s tím, že majitel byl velmi zaskočen jednáním na stavebním úřadě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obyvatelé Přednádraží při podpisu nových nájemních smluv

"Nastavili mu tam prý tvrdé podmínky. Prý má nechat opravit kanalizaci, přitom soud zatím nerozhodl, komu vlastně patří. Také má prý připravit stavební dokumentaci domů," popisoval situaci aktivista, který hodlá dál za rodiny bojovat. "Budeme se snažit rozhodnutí stavebního úřadu o vystěhování zpochybnit. Zkusíme lidem najít i jiné ubytování," plánoval Vishwanathan.

Roztočil chtěl mít obsazených všech 14 bytů v domě. Rozhodnutí dát lidem v Přednádraží opět smlouvy podnikatel opíral o rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Ten zamítl pokutu ve výši 30 tisíc korun, kterou po něm požadoval stavební úřad centrálního ostravského obvodu za nevyklizení domů.

Podle úřadu jsou domy nebezpečné

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který loni přikázal Přednádraží vyklidit, všechny domy stále považuje za životu nebezpečné.

„Majitel se dnes na stavební úřad přišel zeptat, co má udělat, aby byly domy v katastru zařazeny jako budovy k bydlení, a ne vedené jako jiná stavba. Bylo mu sděleno, že má domy opravit, předložit stavební dokumentaci, ale také, že má opravit kanalizační přípojky k domům. Vzhledem k tomu, že si pan Roztočil nepřebírá poštu z datové schránky, tak o výzvě, že má opravit kanalizační přípojky, neví. Přitom od 19. dubna mu běží 90 dnů, dokdy je má opravit. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta ve výši až 200 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám