Hlavní obsah

Stát začíná lidem po tornádu posílat podporu

První lidé, kterým tornádo na Moravě a bouře na Lounsku poničily domy, by měli začít dostávat od státu dotace z programu Živel v příštích dnech. Státní fond podpory investic (SFPI) bude dávat pokyny k prvním platbám.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda v obci Moravská Nová Ves na jižní Moravě.

Článek

„Fond bude prioritně vyřizovat zálohy 500 tisíc Kč lidem, jejichž domy byly zdemolovány,“ řekl Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jiří Landa.

Z programu Živel mohou lidé získat dotaci až dva miliony korun. Podmínky podpory čelily kritice kvůli zamýšlenému snižování dotace o dary z veřejných sbírek a celou náhradu od pojišťoven.

Vláda však své původní nařízení upravila, takže se podpora o příjem ze sbírek snižovat nebude a od státem kompenzovaných nákladů na obnovu bydlení se bude odečítat jen část pojistného plnění, ne celá náhrada od pojišťovny.

Dotace pro oběti postižené tornádem se o dary krátit nebudou, schválila vláda

Domácí

„Žadatel pošle na SFPI kopii potvrzení, ve kterém mu pojišťovna vyčíslí hodnotu plnění. Fond z této částky vypočítá 70 procent. A těchto 70 procent plus dotace nesmí překročit celkové náklady na opravu. Pojištěný si tedy nechá celou vyplacenou pojistku, pouze podle potvrzení se mu vypočítá dotace. Třicet procent z vyplacené pojistky mu pak tedy zbude například na nákup auta nebo vybavení bytu,“ popsal Landa.

Další až tři miliony pak mohou lidé získat na obnovu bydlení formou úvěru úročeného jedním procentem na maximálně 30 let. Pracovníci SFPI přijali do úterního večera celkem 663 žádostí o podporu z programu Živel.

Dostálová: Na pračku peníze z fondu na likvidaci škod po tornádu určené nejsou

Domácí

Řešili 87 případů demolic domů, 563 oprav rodinných domů a třináct oprav ve společenství vlastníků nemovitostí. Nejvíc žádostí se sešlo v Moravské Nové Vsi, a to 216, z čehož bude muset být 12 obydlí zdemolováno. Dvacet devět demolic z celkových 87 se týká obce Hrušky a 27 obce Mikulčice.

„Zatím se jedná pouze o žádosti o dotace. Předpokládáme, že úvěry budou uzavírány později na dofinancování výstavby nových domů,“ uvedl Landa.

Kurzarbeitovou pomoc teprve spustí

Podpory chystají i další resorty. Ministerstvo práce připravilo dočasný kurzarbeitový program Tornádo, z něhož stát uhradí výdaje na náhrady mezd či výdělky s odvody zaměstnancům za dobu, kdy nemohli pracovat či museli dělat jinou práci. Peníze budou moci zaměstnavatelé získat už před výplatami, uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Úklid po tornádu se blíží ke konci, hasiči bourají poslední domy

Domácí

To však není příliš reálné. Podávání žádostí totiž ještě ani nezačalo a termín výplat se blíží. „Přesné datum pro jejich podávání bude zveřejněno na webu úřadu práce i MPSV. Administraci žádostí pak předpokládáme od poloviny měsíce,“ řekl Právu mluvčí resortu Vladimír Dostálek.

Stát již ale lidem kvůli tornádu vyplácel pomoc v hmotné nouzi. „Co se týče mimořádné okamžité pomoci vyplacené z důvodu postižení vážnou mimořádnou událostí, pak do středy bylo přijato 1291 žádostí a vyplaceno přes 68 milionů Kč,“ informoval Dostálek.

Solidarita po tornádu poráží neštěstí na celé čáře

Domácí

V dalším programu Pomoc po tornádu, který je určen podnikatelům, evidovalo do čtvrtečního rána ministerstvo průmyslu deset podaných žádostí o dotace za více než sedm milionů korun, další více než čtyři desítky žádostí byly rozpracované.

Sběr žádostí do tohoto programu skončí 30. září, pro firmy a podnikatele je připraveno 200 milionů korun. Podnikatelé mohou čerpat podporu až milion na obnovu nebo nákup nového majetku. Prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky pak mohou navíc získat bezúročný úvěr od 500 tisíc do 45 milionů na investice.

Pojišťovny vyplatily už přes 368 milionů

Rychleji než od státu se k lidem dostávají peníze z dobročinných sbírek a také z pojišťoven. Odhad škod napáchaných tornádem na jihu Moravy se podle nich blíží hranici 3,7 miliardy Kč, přičemž škody za 2,8 miliardy tam už byly nahlášeny.

Pojišťovny mají nahlášeny z červnových bouřek škody za 3,8 miliardy

Ekonomika

„Vyplaceno již bylo plnění za více než 368 milionů korun, z toho 275 milionů jsou poskytnuté zálohy,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

„Denně prohlédneme desítky nemovitostí. Pomáháme nejen v čistě profesní rovině řešení škod, ale také doporučeními a radami. A také fyzicky. Naše týmy fungují třeba tak, že dva prohlížejí škody a dva pomáhají tam, kde je třeba,“ sdělil Právu ředitel agentury jižní Morava pojišťovny Kooperativa Milan Gregor.

Příklad výpočtu dotace u pojištěné nemovitosti
Náklady na znovuobnovení zničené nemovitosti dosáhnou tří milionů korun. Nemovitost je pojištěna.
Skutečné plnění od pojišťovny je 2 mil. Kč, z toho se započítá 1,4 milionu korun (tedy 70 procent).
Bude vyplacena dotace 1,6 milionu korun.
600 tisíc korun (30 procent z vyplacené pojistky) zbývá na pořízení například auta nebo vybavení domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám