Hlavní obsah

Stát plánuje opatření proti suchu. Jde o nádrže, vsakovací pásy i podporu zachytávání dešťovky

Právo, Novinky, Jindřich Ginter

Kvůli prohlubujícímu se suchu v České republice vytvořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Národní koalici boje proti suchu složenou z desítky expertů, zástupců odborných institucí a tří ministerských resortů: zemědělství, místní rozvoj a životního prostředí. Stát by chtěl třeba urychlit přípravu některých vodních děl nebo podpořit zachytávání dešťové vody u domů či budování vsakovacích pásů u silnic.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Porost kukuřice u Nových Kopist

Článek

Na to, že Česko čelí nebývalému suchu, upozorňovali meteorologové v průběhu celého léta. Srážek bylo málo, a navíc byly dost nerovnoměrné.

„Větru dešti neporučíme, musíme se připravit, adaptovat, nebo zahyneme. Přeneseně řečeno. Nezůstat na suchu je hlavní veřejný zájem. Voda si zaslouží jistě i ústavní ochranu, i tom uvažujeme,“ uvedl Brabec na tiskové konferenci, kdy za ním stál celý tým expertů.

Podle Brabce je třeba využít všechny lidské a finanční kapacity, aby se zrychlily projekty, které se připravují v ČR na zadržování vody.

Musíme se adaptovat, nebo zahyneme. Nezůstat na suchu je hlavní zájem.
Richard Brabec, ministr životního prostředí

Je o směrování dotací farmářům a obcím, o změny zákonů, o budování vodních děl, ale i o drobnější iniciativy, jako je třeba výstavba rybníků či retenčních nádrží na vesnicích.

Předmětem pozornosti je zajišťování pitné vody, lepší využívání srážkové vody ve městech a obcích či úspory vody v průmyslu.

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Brabec (ANO)

„Shodli jsme se na tom, že musíme využít celého potenciálu země, abychom urychlili všechny projekty, které běží, a které jsou za desítky miliard korun,“ shrnul Brabec.

Podle něho je voda nejvíce chráněná, vsakuje-li se do podzemí. „Musí se zadržovat odtok vody. Sto let se krajina odvodňovala,“ uvedl Brabec.

Menší pole, povinné zadržovací pásy

„Chceme se bavit o zmenšování souvislých zemědělských ploch, o tom, že zadržovací pásy v krajině budou pro zemědělce povinné v návaznosti na dotace,” uvedl k problému ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

„Jde i o výstavbu zadržovacích nádrží. Jedna věc jsou rybníky, kdy se bude zjednodušovat stavební povolení, aby řízení netrvalo tři roky. Další jsou retenční nádrže na vlastním pozemku, které by byly pouze na oznámení,“ popsal Toman.

Vyjmenoval pak několik vodních děl, vodárenských nádrží, jejichž příprava dostane prioritu. „Musíme věci dělat souběžně. Jedno opatření to nevyřeší,“ zdůraznil Toman.

Foto: Intersucho s Novinky.cz

Mapa míry ohrožení půdním suchem v profilu 0 až 100 cm.

Svým dílem se chystá přispět i ministerstvo pro místní rozvoj. „Je potřeba dostat do územních plánů povinnou složku, a to udržování vody v krajině. Jde třeba o vsakovací pásy u komunikací, zadržování dešťové vody u bytové výstavby, a zvýhodnit toho, kdo s takovou iniciativou přijde,“ konstatovala šéfka resortu Klára Dostálová (za ANO).

Její resort se chystá na podzim vypsat národní dotační programy za 3,2 miliardy korun, z nichž chce podporovat třeba projekty na zachytávání dešťové vody či budování vsakovacích pásů u silnic.

Dostálová zdůraznila, že se připravuje národní dokumentace k legislativě, která definuje národní zájmy v oblasti vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám