Hlavní obsah

Stát firmám i živnostníkům přispěje na čtyři testy na pracovníka měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praga

Stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) měsíčně. Na středečním mimořádném jednání o tom rozhodla vláda, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Novinky

Antigenní testování

Článek

„Od 1. března kompenzujeme plošné testování ve firmách a rovněž u OSVČ. Každý zaměstnanec nebo živnostník získá příspěvek na čtyři rychlotesty/měsíc. Právě jsme schválili na vládě,” napsal na sociální síť ministr.

Ministr podle Svazu průmyslu a dopravy ČR na středečním jednání tripartity oznámil, že kabinet schválil 11 produktů pro dobrovolné samotestování ve firmách. Podniky si je budou moci zakoupit od certifikovaných výrobců.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu zveřejnilo seznam udělených výjimek pro antigenní testy, které lze používat k samotestování. Kromě firem by je mohly používat také školy.

Zavřít továrny si nemůžeme ekonomicky dovolit, říká šéf svazu průmyslu Hanák

Ekonomika

Havlíček už dříve řekl, že cena testu se pohybuje od 60 do 150 korun, v extrémech do 200 korun. Stát by měl podle středečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) i informací Svazu průmyslu přispívat 60 korun na test. Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované pracovníky hlásit hygienickým stanicím.

Příspěvek na test chtěl Havlíček udělovat formou úlev ze zdravotního pojištění. Předpokládá měsíční náklady asi 600 milionů korun. Odhaduje, že by se testování mohlo týkat asi 1,88 milionu lidí, měsíčně by tak mohlo být provedeno asi 7,5 milionu testů. Podle zdravotních pojišťoven by měli zaměstnance ve firmách testovat závodní a praktičtí lékaři nebo stávající odběrová centra. Samotesty by pak umožnily jen jako doplněk.

Otevření škol? Došlo na slova jejich zástupců, že 1. březen je nereálný

Věda a školy

Pro masivní testování ve firmách se vyslovuje opozice, požadují ho například Piráti a Starostové a nezávislí. Opatření by podle nich mohlo být jedním z řešení nelepšící se pandemické situace. Posílení testování opakovaně požadovali také zaměstnavatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám