Hlavní obsah

Zavřít továrny si nemůžeme ekonomicky dovolit, říká šéf svazu průmyslu Hanák

Právo, Tomáš Volf

Česko si nemůže ekonomicky dovolit zavřít výrobní firmy, řekl v rozhovoru pro Právo prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Stát by podle něj měl zajistit dostatek respirátorů, testů a hlavně urychlit očkování. Premiér předpokládá, že půjde o zpřísnění pohybu osob. Typ lockdownu jako byl v Izraeli, kde běžely výrobní firmy a byla povolena jenom cesta do práce, k lékaři, do nejbližšího nákupního centra nebo do lékárny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák označil Sobotkův návrh demise vlády za nezodpovědný.

Článek

Někteří experti jako například šéf lékařské komory Milan Kubek mluví o tom, že je třeba zavřít všechny továrny...

Nedovedu si představit, že bychom v této době ty klíčové firmy zavřeli. Považuji to za nesmysl, země na to už nemá. Potřebujeme, aby byl zajištěn dostatek respirátorů, testů, a hlavně zrychlit očkování. Jak může Evropská unie dovolit, aby třeba AstraZeneca dodala polovinu dávek? To je špatně.

Nově by měli povinně nasadit respirátory nebo dvojité roušky i zaměstnanci výrobních firem. Předpokládám, že už předtím se chránili, anebo ne?

Většina firem měla zabezpečené nošení roušek. My se povinnosti nebráníme. Ale aby měli respirátory všichni ve firmách, to nepřipadá do úvahy. Jsou některé oblasti, kde to není nutné, na home-office to asi nepotřebujete, stejně tak u ocelářů, hutníků, ti mají své ochranné pomůcky. Kuchař má zase štít, nepotřebuje roušky ani respirátor, a jinak to bude třeba v zemědělství.

Smejkal: Tvrdý lockdown hrozí od víkendu

Koronavirus

Mělo by to upřesnit ministerstvo zdravotnictví. Závody to umějí kontrolovat, vymáhat. Potřebujeme to teď opravdu dodržovat všichni, následující dva tři týdny, to myslím že se láme chleba.

Firmy mají dostávat příspěvky na testování, premiér mluví o 60 korunách, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček předtím zmínil 80 Kč na test. Pomůže to?

Především středním firmám a tomu, kdo testuje už od října nebo listopadu, to pomůže. Každá finanční pomoc je dobrá. Ovšem zásobování testy se musí výrazně zlepšit. Navíc musí být větší zodpovědnost také praktických lékařů. Mám zkušenost, že někteří lékaři odmítají testovat, důvod je prý, že je to pro ně nebezpečné.

Asi je problém, že donedávna nebyli ještě naočkovaní všichni praktičtí lékaři.

Ale to někdo řídí, a když to nařídím, tak je musím nechat naočkovat.

Jak na průmysl dopadá situace na hranicích s Německem? Je to omezení?

Zaslechl jsem také o Polsku. Vždy tady to nebezpečí je. Ale je to také o organizaci a práci ministerstva vnitra, policie. Někdo musí perfektně zajistit, aby byla průjezdná zelená vlna pro ty, co mají testy v pořádku a vezou dodávky just-in-time (přesně na čas). Firmám hrozí pokuty, když nedodají včas, zvláště v automobilovém průmyslu to jsou obrovské peníze.

Vládu čeká klíčové rozhodnutí: chce zavřít školy i kraje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám