Hlavní obsah

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka se již několik týdnů snaží domoci téměř 90 milionů korun, které ze svého rozpočtu zaplatila za několikaměsíční provoz polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, do níž nezamířil za celou dobu jediný pacient. Stát jí sumu odmítá zaplatit a nemocnici peníze chybějí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš loni v říjnu obhlížel přípravu polní nemocnice v Letňanech, jejíž stavbu si vláda objednala.

Článek

Letňanskou polní nemocnici objednal stát, její vznik odsouhlasila vláda a pověřila její správou a zaštítěním Bulovku, která pokyn státu splnila. K proplácení peněz, které ze svého rozpočtu v souvislosti s tímto úkolem nemocnice musela vydat, se ale stát stále nemá. Z vyjádření resortu zdravotnictví, pod který státem řízená nemocnice spadá, ani ministerstva financí nic pozitivního pro samotnou nemocnici nevyplývá.

Jako horký brambor

„Ministerstvo zdravotnictví momentálně jedná s ministerstvem financí,” uvedla krátce pro Novinky mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová s tím, že bližší podrobnosti zatím není možné sdělit.

V polní nemocnici v Letňanech neležel jediný pacient

Domácí

Kromě toho se zdravotnictví při jednání s nemocnicí snaží najít cestu, jak díru v rozpočtu zase zaplnit, protože resort financí, který měl ze svého rozpočtu peníze nemocnici vrátit, to odmítá. Že peníze půjdou od ministerstva financí, potvrdil pro server tn.cz tehdejší šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula.

Pemiér Babiš mluvil 25. 10. 2020  o situaci kolem koronaviru při dokončení polní nemocnice v pražských Letňanech.Video: ČTK

Ministerstvo financí ale tvrdí, že si vše musí vyjednat právě resort zdravotnictví.

„Fakultní nemocnice Bulovka podepsala smlouvu se společností ABF o pronájmu areálu v Letňanech, proto by náklady za polní nemocnici měla primárně hradit tato nemocnice ze svého rozpočtu. Případně by se měla nemocnice v této věci obrátit na svého zřizovatele, kterým je ministerstvo zdravotnictví,” zdůvodnil Novinkám postup ministerstva jeho mluvčí Michal Žurovec.

Nerezignuji, je to politický boj, říká miliardář Sehnal k přednostnímu očkování

Domácí

Na poznámku redakce, že Bulovka polní nemocnici nestavěla o své vůli, ale pouze plnila, co jí bylo uloženo ze strany státu, už mluvčí nereagoval.

Navrácení prostředků do rozpočtu nemocnice podle ředitele nemocnice Jana Kvačka přislíbil instituci tehdejší ministr zdravotnictví a nynější poradce prezidenta Roman Prymula.

„Nájem jsme platili na základě dohody s ministerstvem zdravotnictví, které tehdy řídil ministr Roman Prymula. Resort nám několikrát slíbil, že peníze pošle zpátky do našeho rozpočtu. A o vrácení dále jedná s ministerstvem financí,” řekl před několika dny Kvaček Deníku N, který na věc upozornil.

Nemocnici hrozí zadlužení, nejsou peníze na odměny

Zřízení polní nemocnice v Letňanech odsouhlasila vláda loni v říjnu. Fungovala do letošního února, účelem bylo zajistit další lůžka pro pacienty. V té době narůstalo v tuzemských nemocnicích riziko přeplněných kapacit, protože specializovanou péči potřebovalo čím dál více pacientů s onemocněním covid-19.

Za celou dobu provozu Bulovka z pověření resortu zdravotnictví zaplatila téměř 90 milionů korun, z toho 74 milionů připadlo na pronájem prostor od firmy ABF miliardáře Pavla Sehnala, který v areálu provozuje již roky veletrhy a vlastní výstavní haly, v nichž nemocnice vznikla. Dalších 14 milionů bylo vydáno za energie, vybavení, nákupy materiálu a vybavení a další související věci.

A právě tyto peníze nemocnici nyní chybí. Podle mluvčí Bulovky Simony Krautové se to dotýká jak možného rozvoje nemocnice a případných nákupů a obnovování přístrojového vybavení, tak třeba odměn pro zdravotníky a další zaměstnance. Hrozí navíc také zadlužení nemocnice. „Peníze v dlouhodobě podfinancované FNB chybí na rozvoj, přístrojové vybavení, odměny,” napsala Novinkám Krautová.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Zařízení tak v minulých týdnech několikrát požádalo o proplacení výdajů za nemocnici, kterou si vyžádal stát. Jak již ale bylo řečeno, zatím bez úspěchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám