Hlavní obsah

Starostové vyzývají vládu, aby otevřela lázně evropským klientům

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové více než čtyřiceti lázeňských měst vyzvali v dopise vládu, aby umožnila lázeňskou léčebně-rehabilitační péči i občanům Evropské unie. Tedy aby za jasně definovaných podmínek mohla lázeňská zařízení přijímat pacienty i například ze sousedního Německa. Právě na nich jsou totiž zejména lázeňská města západočeského trojúhelníku nejvíce ekonomicky závislá.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Mariánské Lázně. Ilustrační foto.

Článek

Předseda Sdružení lázeňských míst a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (nez.) ocenil vládní uvolnění provozu lázeňských zařízení pro tuzemskou klientelu na konci dubna, ale současně poukázal, že velká část lázeňských klientů přijíždí do lázní na západě Čech ze zahraničí.

„Vstup do republiky lze například podmínit negativním testem ne starším čtyř dnů a testování se poté může opakovat v průběhu pobytu v předem stanovených intervalech. Klienti lázeňských zařízení jsou pod takřka trvalým dohledem zdravotnického personálu, takže jejich eventuální izolace v případě příznaků covidu-19 nejsou prakticky žádným rizikem pro šíření onemocnění,“ uvedl Kuchař.

Lázně nevědí, kdo a kdy k nim dorazí

Koronavirus

„Lze konstatovat, že tuzemští i zahraniční pacienti jsou v lázních pod mnohem zostřenějším dohledem a kontrolou než kdokoliv jiný. Navíc z důvodu předepsaných léčebných procedur, které denně absolvují, nehrozí v případě těchto cizinců ani riziko jejich cestování mimo místo, kde tuto léčbu podstupují. To platí tím spíše, že jsou samozřejmě po celou dobu lázeňského léčebně-rehabilitačního pobytu ubytováni na jednom místě,“ pokračoval předseda sdružení, které tvoří více než dvě třetiny všech lázeňských lůžek v zemi, což představuje 95 procent veškeré lázeňské léčby hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

V nemocnici v Mariánských Lázních prudce stoupl počet nakažených

Koronavirus

„I proto starostové lázeňských míst žádají vládu o úpravu současných opatření,“ sdělil Kuchař, který připomněl, že wellnessové pobyty budou moci být spuštěny až v rámci poslední vlny rozvolňování ke konci května a bez zahraniční klientely se kritická situace lázní nevyřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám