Hlavní obsah

Srážky pomohly. Rostou

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné deště, které v posledních týdnech nabraly na intenzitě, houbám svědčí. I když houbařská sezona letos ještě pořádně nezačala, v lesích či na loukách už lze narazit na vydatnou úrodu. Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti jsou podmínky pro růst hub zatím příznivé, zvláště se daří například pečárkám, lidově známějším jako žampiony.

Foto: Novinky

Hřib kovář nalezený v těchto dnech v pražském Suchdole

Článek

„Rozrostly se hřiby, například hřib kovář nebo hřib smrkový. Hojné jsou i pečárky neboli žampiony, které rostou na loukách a v travinách,“ pospal Novinkám Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Spolu se žampiony lze narazit i na další druhy, které se rychle objevují po vydatných deštích, jako například hnojníky, penízovky, polničky, helmovky či špičky. Dobře se podle Landy sbírá například špička obecná, která často roste na loukách v takzvaných čarodějných kruzích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

A narazit stále lze i na jarní houby, jako například holubinky či májovky, jejichž hlavní sezona, jak jméno napovídá, bývá v květnu. Ne všechny druhy hub jsou však jedlé, zvláště pak nezkušené sběrače může překvapit, že jedovaté druhy se najdou i mezi žampiony.

V Podyjí našli kriticky ohroženou teplomilnou muchomůrku

Domácí

Landa varoval zvláště před hojně se vyskytující pečárkou zápašnou neboli žampionem zápašným. „Pečárka zápašná je mírně jedovatá houba, která páchne po dezinfekci,” vysvětlil s tím, že dalším poznávacím znakem je sytě žluté zabarvení dužiny, které se rychle objevuje po jejím poškození či nakrojení.

Sezona se teprve rozjíždí

Růstu hub pomohly vydatné deště, které už místy pomohly vymazat trvající sucho i z hlubších vrstev půdy. Právě vlhkost v kombinaci s teplem je pro růst hub klíčová.

„Celkově se houbařská sezona teprve rozjíždí, houby však rostou rovnoměrně po celé republice,“ uvedl s tím, že největší výskyt lze zatím pozorovat ve středních Čechách, a to například v Brdech, na Rakovnicku, Kolínsku a kolem Prahy.

Astronomické léto začne chladně a deštivě. Brzy se ale dostaví tropy

Počasí

Hlavní sezona pro sběr hub bývá na přelomu srpna a září, podle Landy se na výpravy za houbami mohou lidé vypravovat už nyní. I když je současný výhled pozitivní, vzhledem k nevypočitatelnosti počasí, které častěji skáče z extrému do extrému, totiž nelze předpovídat, jaká „úroda” hub nás v příštích měsících bude čekat.

Reklama

Výběr článků

Načítám