Hlavní obsah

Astronomické léto začne chladně a deštivě. Brzy se ale dostaví tropy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru pracovního týdne i o víkendu bude počasí v České republice ovlivňovat oblast nízkého tlaku vzduchu, což bude znamenat četné srážky. V příštím týdnu se začne výrazně oteplovat a odpolední maxima budou v jeho závěru šplhat až ke 30 stupňům Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.6.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V sobotu ve 23:43 začíná astronomické léto, teploty ani počasí tomu ale moc odpovídat nebudou - letošní letní slunovrat bude podle Honsové s teplotami kolem 20 stupňů nejchladnější od roku 2015.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo s deštěm či přeháňkami, které budou na jihozápadě trvalé. Očekávat se dají i silné bouřky. Odpolední teploty se dostanou na 20 až 24 stupňů, na jihozápadě bude nejvýše 18.

V některých krajích vydatně prší. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Zataženo až oblačno bude i v pátek. Opět musíme počítat s deštěm či přeháňkami a ojediněle opět s bouřkami. Ráno teploty klesnou na 15 až 11, odpoledne vystoupají na 16 až 20 stupňů.

V sobotu bude nadále oblačno až zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami. Ranní minima klesnou na 14 až 10 stupňů, odpoledne teploty vystoupají na 18 až 22 stupňů,” uvedla Honsová.

Charakter počasí se začne měnit v neděli. Převládat bude oblačno až polojasno. Déšť či přeháňky se již budou vyskytovat pouze místy. Ráno teploty klesnou na 13 až 9, odpoledne se dostanou na 20 až 24 stupňů.

Honsová: Dubnové půdní sucho je minulost

Domácí

Od pondělí začne počasí naplno ovlivňovat výběžek vysokého tlaku vzduchu, což bude doprovázeno nárůstem teplot. Po celý pracovní týden bude převážně polojasno. V pondělí se teploty dostanou na 22 až 26 stupňů a v dalších dnech budou postupně stoupat.

V úterý se interval odpoledních maxim posune na 24 až 28 stupňů, ve středu na 29 a ve čtvrtek i pátek by již nejvyšší teploty měly atakovat hranici tropických 30 stupňů.

Evropu čeká vlna veder, teploty vyšplhají až ke 40 stupňům

Evropa
Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Teploty půjdou nahoru od začátku příštího týdne. (ilustrační foto)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám