Hlavní obsah

V Podyjí našli kriticky ohroženou teplomilnou muchomůrku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykologům v Podyjí se podařilo najít kriticky ohroženou muchomůrku Vittadiniho. Teplomilná houba se vyskytuje ve Středomoří a v národním parku Podyjí jde o první zdokumentovaný výskyt.

Foto: Radomír Němec

Muchomůrka Vitaldiho (Saproamanita vittadinii)

Článek

„Přestože je jedlá, muchomůrka Vittadiniho se ke konzumaci doporučit rozhodně nedá. Jednak neoplývá příjemnou vůní, takže ke sběru neláká, a navíc patří mezi kriticky ohrožené druhy zapsané ve vyhlášce i červeném seznamu hub,“ uvedl k nálezu houby, která je podobná některým druhům bedel, botanik Radomír Němec.

Houbu na Znojemsku mykologové poprvé objevili v roce 1975. Následně ji v regionu přes 40 let nikdo nenašel a teprve v roce 2016 byla opět objevena nedaleko Jaroslavic.

Houba se jmenuje podle italského lékaře a mykologa Carla Vittadiniho. Obvykle je možné ji nalézt od jara do podzimu, a to zejména v místech ovlivněných lidskou činností, jako jsou pastviny či okraje vinic.

Foto: Radomír Němec

Muchomůrka Vitaldiho (Saproamanita vittadinii)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám