Hlavní obsah

Sportovní ikona i statečná žena, vzpomínají politici na Věru Čáslavskou

Aktualizováno

K úmrtí Věry Čáslavské, která byla legendární gymnastkou i osobností veřejného života, kondolují i čeští politici. Vesměs všichni oceňují nejenom její sportovní úspěchy, ale i občanské postoje. Památku československé reprezentantky uctil i slovenský prezident Andrej Kiska.

V roce 1968 se Čáslavská na LOH v Mexiku dělila o 1. místo se Sovětkou Larisou Petrikovou, při sovětské hymně na protest proti okupaci odvrátila hlavu a sklopila zrak do země

 
Článek

„Zastihla nás velmi smutná zpráva. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost nad úmrtím této skvělé sportovkyně. Chci ocenit, co paní Věra Čáslavská udělala pro český sport a pro šíření dobrého jména tehdejšího Československa v zahraničí,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Chci rovněž ocenit občanskou odvahu, s níž se postavila okupaci v roce 1968. Český i světový sport ztrácí důležitou ikonu,“ dodal.

Na otázku, zda by mohla mít Čáslavská státní pohřeb, odpověděl: „Požádal jsem paní ministryni Valachovou, aby byla v kontaktu s rodinou a olympijským výborem. Bude záležet na přání rodiny. Podporuji myšlenku, aby byla pohřbena s co největšími poctami. Vláda by měla zhodnotit význam její osobnosti.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Věra Čáslavská na archivních záběrech z let 1966 a 1968Video: Reuters

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že Čáslavská ještě před pár dny přijala pozvání na setkání s velvyslanci. „Vlastně byla sama naší velvyslankyní, slavná jako málokdo druhý a přitom skromná statečná bojovnice. Byla vždy radost se s ní potkat,” připomněl ministr.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček připomněl osobnost Čáslavské, která v předvolební kampani podporovala Zemanova konkurenta Karla Schwarzenberga, slovy:  „Svobodná. Svá. Slavná. Silná.”

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil Čáslavskou za odvážnou a hrdou ženu, která nevzdala žádný boj. „Takovou jsem ji znal a takovou obdivoval,” dodal.

Foto: STF, ČTK/AP

Věra Čáslavská s olympijskými medailemi, které získala na LOH v Mexiku v roce 1968.

Sportovní úspěchy i to, že Čáslavská byla statečnou a obětavou ženou zkoušenou osudem, vzpomněl i šéf občanských demokratů Petr Fiala.

V podobném duchu se nesl i komentář ministr obrany Martina Stropnického (ANO). „Skvělá sportovkyně a výjimečně statečná a skromná žena pronásledovaná normalizačním režimem,” napsal na Twitteru.

„Truchlí nejenom její rodina, ale celá sportovní rodina. Její poslední přání, které směrem ke mně vznesla, bylo, aby po roce 2020 ČR hostila mistrovství světa v gymnastice. Věřím, že jí její poslední přání splníme,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

„Jsem pro všechny státní pocty. Záleží na rodině,” dodala směrem k možnosti státního pohřbu.

Kiska: Klopíme oči jako ona při sovětské hymně

„Tak, jak Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí klopíme oči, díváme se do země a myslíme na ni,“ napsal na sociální síti slovenský prezident Andrej Kiska.

„Věra Čáslavská reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme jejím prostřednictvím vysílali do světa. Ona vzkázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí,“ uvedl slovenský prezident.

Kiska připomněl, že sedm olympijských medailí zařadilo Čáslavskou navždy mezi sportovní legendy. „Svými postoji a gesty se natrvalo zaryla do našich srdcí. Věro, děkujeme,“ dodal Kiska.

V srdcích Japonců zůstane

Na výkony Čáslavské na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964 Japonci podle velvyslance země v ČR Tecua Jamakawy Japonci nezapomenou a zůstane v jejich srdcích.

Foto: Velvyslanectví Japonska v české republice

Setkání japonského velvyslance Tetsua Jamakawy s Věrou Čáslavskou před olympijskými hrami v Riu v červenci letošního roku.

"Byla to skvělá sportovkyně a jedinečný člověk. Soucítím s rodinou a všemi, kterým byla blízká," citovala jeho slova ČTK. Čáslavská v japonské metropoli získala čtyři medaile včetně tří zlatých a v minulosti obdržela vysoké japonské vyznamenání - Řád vycházejícího slunce.

Jamakawa se s Čáslavskou setkal před letošní olympiádou v Riu, kdy popřála japonským gymnastům mnoho úspěchů.

Reklama

Související články

Zemřela Věra Čáslavská

Bývalá československá sportovní gymnastka Věra Čáslavská v úterý zemřela ve věku 74 let. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál, kterému informaci potvrdila...

Výběr článků

Načítám