Hlavní obsah

Zemřela Věra Čáslavská

– Praha • Aktualizováno

Bývalá československá sportovní gymnastka Věra Čáslavská v úterý zemřela ve věku 74 let. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál, kterému informaci potvrdila filmová dokumentaristka Olga Sommerová. Čáslavské se podle ČRo v úterý zdravotně přitížilo a odvezli ji do nemocnice. Od loňského roku bojovala s rakovinou slinivky.

Foto: Profimedia.cz

Věra Čáslavská na slavnostním vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015

Článek

„Ztratila jsem velkou přítelkyni a tato země ztratila člověka, který pro ni znamenal moc,“ řekla Sommerová ČRo.

O úmrtí Čáslavské také na svém facebookovém účtu informoval historik Pavel Kosatík, který jí napsal životopis.

„Byla jednou z nejstatečnějších lidí, které jsem kdy poznala, nejen v gymnastice, ale i v tom, co ji potom potkalo,“ řekla ČRo Bohumila Řešátková, současnice Čáslavské, která po ní byla ve sportovní gymnastice koncem 60. let druhá nejlepší.

„Před 14 dny jsem s ní mluvila, říkaly jsme si, že se sejdeme na buřtíky jako holky z gymnastiky,“ řekla Řešátková s tím, že Čáslavská s nemocí bojovala statečně.

Osmihodinová operace

Sedminásobná olympijská vítězka a nejúspěšnější česká sportovkyně historie od loňského května bojovala s rakovinou slinivky břišní. Podstoupila tehdy úspěšně náročnou operaci, která trvala osm hodin. Pak strávila tři týdny v nemocnici.

Od té doby absolvovala několik chemoterapií, chodila na transfuze a zhubla o víc než patnáct kilo. Letos v létě se její stav opět zhoršil a neodcestovala kvůli tomu na olympijské hry do Ria de Janeira.

„Pořád běhám po nemocnicích a po chemoterapiích,” řekla letos v květnu v rozhovoru pro ČTK. „Naštěstí jsem sportovala a moje tělo si pamatuje ty vysoké tréninkové dávky, takže teď to zúročuju a zvládám léčebné kúry,“ uvedla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Věra Čáslavská se skifařkou Mirkou Knapkovou (vlevo), tenistkou Andreou Hlaváčkovou a kajakářem Vavřincem Hradilkem při představení motivu pro LOH 2016 v Riu de Janeiru. Snímek z prosince 2015

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Věra Čáslavská na vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015

Čáslavská získala na třech olympiádách celkem 11 medailí, z toho sedm nejcennějších. Byla čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Střet s komunistickým režimem

Po olympiádě v Mexiku 1968 patřila k nejobdivovanějším osobnostem planety. Získala tam čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.

„V Mexiku skončila moje - v podstatě jednoduchá - sportovní cesta, pro mne osobně krásná a čímsi čistá. Jestliže pád z bradel v Tokiu byl mou malou osobní tragédií, pak vítězství v Mexiku nemohlo nic změnit na naší tragédii národní,” prohlásila v reakci na invazi vojsk Varšavské smlouvy poté, co v Mexiku naposledy uchvátila svými sestavami celý svět.

V roce 1968 se Čáslavská na LOH v Mexiku dělila o 1. místo se Sovětkou Larisou Petrikovou, při sovětské hymně na protest proti okupaci odvrátila hlavu a sklopila zrak do země

Právě v roce 1968 se zapojila do politického života. Podepsala známou petici Dva tisíce slov, která byla jedním z nejvýznamnějších dokumentů tzv. pražského jara.

Po srpnové invazi se dostala do střetu s tehdejším komunistickým režimem. Vyslýchala ji Státní bezpečnost, a když i přes nátlak odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, upadla v nemilost.

Kvůli svým postojům byla v roce 1971 vyloučena z řad tělovýchovné organizace ČSTV. Než mohla začít trénovat mladé talenty, musela si několik let vydělávat například úklidem domů.

Foto: Jiří Finda, ČTK

Věra Čáslavská na letišti v Praze ukazuje medaile, které získala na OH v Tokiu. Snímek z 19. listopadu 1964

Před čtyřmi lety vyšel o bývalé sportovní gymnastce autorizovaný životopis Život na Olympu od Pavla Kosatíka. Čáslavská také chtěla znovu vydat upravenou knihu Cesta na Olymp, která jí poprvé vyšla v roce 1972 a byla tehdy zcenzurována.

„Z té knihy Cesta na Olymp toho hodně vyškrtali. Teď ale za mnou chodí lidé, že bych to měla oprášit, že by chtěli vědět, co jim tam tak vadilo. Tak jsem si řekla, proč ne, a už na tom trochu pracuju,“ prozradila v květnu.

V letech 1990 až 1996 byla předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995 až 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

Přehled nejúspěšnějších sportovců z ČR a Československa na LOH
JménoSportZlatoStříbroBronzCelkem
Věra Čáslavskásportovní gymnastika74011
Emil Zátopekatletika4105
Jan Železnýatletika3104
Jan Brzákrychlostní kanoistika2103
Barbora Špotákováatletika2013
Josef Holečekrychlostní kanoistika2002
Martin Doktorrychlostní kanoistika2002
Štěpánka Hilgertovávodní slalom2002
Eva Bosákovásportovní gymnastika1214
Ladislav Váchasportovní gymnastika1124
Ludvík Daněkatletika1113
Kateřina Emmonssportovní střelba1113

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám