Hlavní obsah

Spoluautor indexu PES kvůli britské mutaci volá po zavedení šestého stupně

– Praha

Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, napsal na Facebooku.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Ilustrační foto

Článek

První případy britské mutace se v Česku zřejmě objevily už po Vánocích, poprvé byla zaznamenaná v polovině prosince v Anglii, proto se označuje "britská".

„PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby 'britskou' verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách,” napsal Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

V Brně zpětně zjistili 84 případů britské mutace. Není horší

Domácí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že nová mutace je nakažlivější až o 40 procent. Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře uvedla, že vědecká shoda je na deseti až 70 procentech. Pro zjednodušení se podle ministra dá říci, že to, co během epidemie nastalo za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest dní. Protože se mutace rychleji šíří, tak postupně mezi variantami viru převládne. Podle současných poznatků se nová varianta sice rychleji šíří, nezpůsobuje však závažnější průběh onemocnění covid-19.

Na přípravu je podle ministra několik měsíců. S tím ale nesouhlasí Jakub Steiner, další ze spoluautorů výpočtu rizikového skóre PES. Na Facebooku napsal, že nová mutace se zhruba o polovinu vyšším efektivním reprodukčním číslem převládne za měsíc. "Máme spíše měsíc než měsíce a česká strategie 'brzda plyn' již velmi brzy nemusí zabírat," uvedl.

Klíčový parametr je počet hospitalizovaných

Určité úpravy parametrů, které se budou pro zmírňování nebo zpřísňování protiepidemických opatření posuzovat, v pondělí po jednání vlády ministr avizoval. Posuzovat se podle něj budou také počty hospitalizovaných lidí. Pro zmírnění ze současného pátého stupně PES na čtvrtý stupeň by podle něj nemělo být v nemocnicích víc než 3000 lidí. Počet hospitalizovaných bude stanoven i pro přechod do nižších stupňů. V pondělí jich bylo 6666, na JIP přes tisíc.

Nezařazení poslanci zvolení za SPD odmítají nosit roušku ve Sněmovně

Domácí

Tento parametr, který je zpožděný za poklesem rizikového skóre PES, se s ním bude podle Blatného dobře doplňovat. Řídit se jenom klesajícím rizikovým skóre by tak podle něj nebylo bezpečné.

Index PES zůstává na 70 bodech ze sta, šestý den se drží ve čtvrtém stupni. V minulém týdnu byly denní přírůstky nakažených o třetinu až skoro polovinu nižší než o týden dříve. Skóre se vypočítává ze čtyř parametrů - z počtu nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny a v stejného čísla vztaženého jen na populaci seniorů, reprodukčního čísla a týdenního podílu pozitivních ze všech pozitivních testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám