Hlavní obsah

Kdo bude v nové vládě? Kandidáti už dohromady řeší program

Kvůli dojednání programových priorit vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN šest skupin, které se budou zabývat jednotlivými oblastmi. Všechny strany nominovaly do každého z týmů jednoho zástupce. Podle očekávání budou z jejich členů posléze vybráni jednotliví ministři. Novinky mají agendu a složení skupin k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

Zahraniční věci, Evropa a obrana

Ve skupině pro resort zahraničí, obrany a evropské priority zasedne poslankyně ODS Jana Černochová, o které se mluví jako o možné šéfce ministerstva obrany.

Dále také horký kandidát na ministra zahraničí a starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář, který je nově také poslancem.

Pětici doplní lidovec Ondřej Benešík, nový poslanec STAN Martin Dvořák a také exposlanec Pirátů Jan Lipavský.

Finance, průmysl a obchod a doprava

Ekonomické priority bude vyjednávat první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, který by mohl s nejvyšší pravděpodobností usednout do čela resortu financí.

Není ani překvapením, že druhá koalice PirSTAN vyslala do skupiny také adepty do čela resortu financí – místopředsedu STAN Věslava Michalika a pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, který byl na resortu náměstkem v období, kdy ho vedl Andrej Babiš (ANO).

Ve skupině, která se bude zabývat také otázkami resortu průmyslu a obchodu a dopravy, je také lidovec Jan Kasal a nový šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Nová vláda: dvě křesla pro Piráty, pro ODS šest a premiér?

Domácí

Práce, sociální věci a zdravotnictví

Třetí skupina se zabývá otázkami sociální a zdravotní péče, a zastřešuje tak ministerstvo práce a sociálních věcí (MPVS) a rovněž resort zdravotnictví.

V čele skupiny stane poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, který je označován za budoucího ministra zdravotnictví.

Mezi jejími členy jsou senátoři Roman Kraus (ODS) a Šárka Jelínková (KDU-ČSL) a dále také poslanecký nováček Viktor Vojtko (STAN).

Novou šéfkou Sněmovny se má stát Pekarová Adamová

Volby

Pokud jde o MPSV, o resort projevila již před volbami zájem nejenom Olga Richterová (Piráti), ale i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V kuloárech se však mluví o tom, že by se mohla Pekarová stát novou šéfkou Sněmovny a přenechat tak resort Richterové, která je rovněž členkou vyjednávací skupiny.

Životní prostředí, zemědělství a místní rozvoj

O programových prioritách trojice resortů – životního prostředí, zemědělství a místního rozvoje – bude vyjednávat europoslanec ODS Alexandr Vondra, lidovec Petr Hladík, bývalý náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09), člen STAN Lukáš Vlček a exposlanec Pirátů Radek Holomčík.

Spravedlnost, vnitro a digitalizace

Nejpravděpodobnějším kandidátem na ministerstvo vnitra je předseda Starostů Vít Rakušan, který je součástí pátého týmu k programovým otázkám resortů spravedlnosti a vnitra a rovněž problematice digitalizace.

Součástí je dále také poslanec ODS Martin Kupka, lidovec Jan Bartošek a pirátský poslanec Jakub Michálek, který je kandidátem PirSTAN na šéfa resortu spravedlnosti.

Skupinu doplňuje bývalý poslanec TOP 09, právník Martin Plíšek.

Školství a kultura

Poslední skupinou je tým pro oblasti vzdělávání a kultury.

Jeho členem je například lidovecký „skokan“ voleb Marek Výborný, o kterém se mluví jako o budoucím šéfovi resortu školství.

Cestu na ministerstvo by Výbornému ale mohl zkomplikovat ještě Martin Baxa, který se profiluje jako dlouhodobý expert ODS na školství, či Petr Gazdík za STAN, kteří jsou rovněž členy.

Skupinu doplní senátor TOP 09 Jan Grulich a exposlanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Brífink po jednání zástupců SPOLU a PirSTAN

Parlamentní volby

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN se v sobotu po volbách dohodly na úmyslu vytvořit společně většinovou vládu. Dohromady mají 108 mandátů.

Nejvyšší vedení pěti zastoupených stran se sejde znovu příští týden v úterý odpoledne, jednotlivé programové týmy se budou scházet dříve. Koalice označily pondělí 8. listopadu jako nejzazší termín, kdy musí být domluveny na všem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám