Hlavní obsah

Splnila si sen, bude řídit, i když měří pouhých 84 centimetrů

Právo, René Chvalina

Dvaadvacetileté Dagmaře Maškové se ve čtvrtek splnil sen poté, co úspěšně absolvovala autoškolu Peml v Přelouči. Tato autoškola je jedním z mála míst v republice, kde se mohou učit řídit auta i lidé s tělesným postižením.

Foto: René Chvalina, Právo

Dagmar Mašková si splnila sen, bude moci řídit vlastní vůz.

Článek

Handicapovaná studentka psychologie z Brna měří 84 centimetrů a je odkázána na invalidní vozík. Do budoucna by pro ni neměl být už větší problém, aby se dopravila například do školy nebo k lékaři.

„Postižení tohoto typu, kdy dvě klientky měří pouze okolo osmdesáti centimetrů, tady máme poprvé. Individuální a speciální přístup k jednotlivým klientům však opět slavil úspěch a za těch čtrnáct dní děvčata řízení opravdu zvládla. Museli jsme však před tím společně s firmou Hurt, která provádí technické úpravy automobilů pro handicapované, hodně zapracovat na doladění automobilu, aby splňoval současnou legislativu,“ řekl Právu ředitel autoškoly Pavel Peml s tím, že na přípravách automobilu pro tyto dívky se pracovalo rok.

Pochvalovali si lidský přístup

Handicapovaní klienti autoškoly Peml trávili v Přelouči čtrnáct dní a moc si pochvalovali především profesionální a lidský přístup. To ocenil také herec Jiří Krytinář, který si zde před třemi roky oprášil svůj řidičský průkaz.

„Trochu jsem se bála, že budu zmatkařit. Musela jsem si postupně zvykat na dva druhy řízení,“ popisovala své pocity s jiskrami radosti v očích Dagmar Mašková, které byl v Přelouči velkou oporou její dvouletý labrador.

Foto: René Chvalina, Právo

Dagmar Mašková si splnila sen, bude moci řídit vlastní vůz.

„V automobilu máme upravenou sedačku pro naši výšku. Plyn ovládám levou rukou na páce a navíc mám speciálně upravený pedál brzdy na nohu. Své auto už mám, večer mi ho přítel přiveze a přes prázdniny mi ho pan Hurt upraví. Už se na to moc těším,“ dodala.

Náklady spojené se získáním řidičského průkazu pomohla pro tuto skupinu handicapovaných získat nadace Cesta bezpečí. Ta se zaměřuje na pomoc handicapovaným osobám – od získání řidičského oprávnění až k zabezpečení jejich upravených vozidel proti krádežím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám