Hlavní obsah

Soud potvrdil, že Broža vychovával cizí dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou zamítl žalobu na popření otcovství Libora Broži. Broža není otcem malé Nikoly, kterou vychovává se svou partnerkou Jaroslavou Trojanovou. Podle soudce je Broža biologickým otcem dítěte, které vychovávají jiní manželé. V kauze záměny dětí tak padl první oficiální rozsudek.

Článek

Jenom díky tomu, že se Broža domáhal vyvrácení otcovství, vyplynula na povrch výměna novorozenců v třebíčské nemocnici. Čtvrteční rozhodnutí soudu je prvním oficiálním rozhodnutím v tomto případu.

"Další soudy nebudou třeba, bude stačit prohlášení všech zúčastněných před soudem, že jsou rodiči druhých dětí, a výměna by měla být právně v pořádku," míní jihlavský advokát Pavel Kasal.

Pokud chtějí nepraví rodiče dále pečovat o dítě, které není jejich, musí podle českých zákonů požádat o jeho osvojení. K adopci potřebují souhlas pravé rodiny. Pokud ho získají, případně pokud praví rodiče do šesti měsíců neprojeví o dítě zájem, rozhodne soud o adopci.

"V konkrétním třebíčském případě by platilo, že kdyby se páry rozhodly nechat si děti, musely by si vzájemně dát souhlas k osvojení. Pak by musely požádat soud o svěření dítěte do náhradní rodinné péče," řekl právník MPSV.

Otec desetiměsíční holčičky zpochybnil své otcovství u soudu poté, co si ho dobírali ostatní muži v hospodě. Matka přísahala, že otcem dítěte je.

Soud proto nechal prověřit i její DNA, a vyšlo tak najevo, že ani ona není matkou dítěte, které si přivezla z třebíčské porodnice. Z nich vyplynulo, že k dítěti, které vychovávala, ani ona nemá pokrevní vztah.

Vzpomněla si, že dítě mělo den po porodu velmi rozdílnou váhu a prověřováním byla zjištěna výměna dětí v porodnici.Oba rodiče jsou tmaví, ale jejich holčička se narodila jako blondýnka. Ve stejný den se v porodnici narodilo pět dětí, čtyři holčičky, jeden chlapec. 

Všechny zúčastněné strany se na místě vzdaly práva na odvolání. Rozsudek tak nabude právní moci v okamžiku doručení.

Reklama

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám