Hlavní obsah

Soud: Opatření na testování ve firmách bylo protizákonné. Už ale platí jiné

Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinného testování na koronavirus ve firmách. Podle NSS odporovalo zákonu. Na současném testování se ale nic nemění, zmíněný předpis byl totiž v mezidobí nahrazen jiným, podobným.

Předseda senátu NSS Petr MikešVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle zrušeného opatření měl zaměstnanec po pozitivním testu ihned opustit pracoviště, informovat zaměstnavatele a měl absolvovat potvrzující PCR test. Norma také nařizovala vést zaměstnavatelům evidenci testování.

„Toto opatření už neplatí, je nahrazeno novějším, které je ale velmi podobné,“ prohlásil předseda senátu NSS Petr Mikeš. I toto opatření už je napadeno u soudu. Mikeš doufá, že si ministerstvo uvědomí, že opatření je potřeba zdůvodňovat.

Žádné odůvodnění

Podle soudce Mikeše bylo zcela zásadní pro zrušení opatření to, že ministerstvo zdravotnictví předpis takřka vůbec neodůvodnilo. „Opatření proti šíření nemoci covid-19 zasahují zcela bezprecedentně do práv. Lidé si stěžují, že opatřením nerozumí, někteří jsou přitom ohroženi i existenčně. Bez pochopení smyslu a ztotožnění se s nimi se pravidla stávají jen pravidly moštárny z románu Johna Irvinga, tedy pravidly, která jsou platná, ale žádní adresáti se jimi neřídí,“ konstatoval Mikeš.

Co ještě musíme podstoupit, aby se nám otevřely oči?
Dagmar Bílá

„Rovnou z textu opatření by mělo být jasné, jak se ministerstvo vypořádalo s tím, jaké budou oběti a přínosy. To by mělo ministerstvo nutit k tomu, aby se zamyslelo, zda opatření skutečně naplňuje cíl, a možná by si uvědomilo, že některá opatření není schopno odůvodnit. Má to vést i k tomu, aby se už při odůvodnění zjistilo, zda je zásah rozumný, podložený a přiměřený ke zvládání epidemie,“ vysvětlil Mikeš. Dodal, že některá opatření ministerstvo vydalo a následně se ukázalo, že jejich dodržování je nereálné, a zase se rušila.

Opatření napadla Dagmar Bílá a Nezávislé Odbory Teva Czech Industries. „Jsem bezúhonná občanka naší krásné vlasti, plním své občanské povinnosti, nejsem socka ani rebel. Jsem bezúhonná zaměstnankyně a miluji svoji práci, vážím si svých nadřízených a filozofie firmy. A ptám se, co se stalo s naším přátelským světem? Opravdu se vydáme do rukou několika pomatených lidí a dovolíme, aby nám sebrali naši svobodu? Dovolíme, aby našim dětem převrátili budoucnost naruby? Co ještě musíme podstoupit, aby se nám otevřely oči?“ uvedla v emotivním projevu Bílá.

Firmy musí povinně testovat dál. Soud smetl dělníkovu žalobu

Krimi

Zástupce odborů Marek Mucha upozornil na problémy, které vznikají při testování lidí pracujících v režimu dlouhého a krátkého týdne. Zmínil také, že s testy, které by měly být likvidovány jako biologický materiál, se zachází jako s běžným komunálním odpadem.

„Testy by se neměly provádět na pracovišti, ale měl by je dělat proškolený zdravotnický personál. Firmy musí vynaložit velké prostředky na testování, ale kýženého efektu není dosaženo. U nás ve firmě bylo za pět týdnů osm pozitivních, každý týden se přitom dělá okolo 1300 testů,“ namítl naprostou neefektivitu antigenního testování Mucha.

Advokát David Zahumenský před soudním senátem uvedl, že je třeba si říci, jestli je Česko stále právním státem, kde moc soudní kontroluje postup moci výkonné. „Předložili jsme řadu argumentů, proč napadené opatření nepovažujeme za odůvodněné ani přiměřené. Záchyt pozitivních je v řádu promile, ale povinností a nákladů na straně zaměstnavatelů je celá řada,“ tvrdil advokát.

O příspěvky na covid-testy zažádá až 1,6 milionu subjektů

Domácí

Podle něj malý záchyt pozitivně testovaných na nemoc covid-19 ukazuje, že buď nemocní v populaci nejsou, nebo testy nejsou schopné nemoc zachytit, anebo je špatně nastaven interval testování. „U všech možností vychází, že testování nemá smysl. Soud by měl říct, jestli toto je stav, ve kterém chceme žít,“ dodal Zahumenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám