Hlavní obsah

Soc.dem. odmítla Kalouskovu kritiku Kužvarta

Právo, alm, ph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prudce a s použitím neobvykle ostrých slov odmítli v pátek nejvyšší představitelé ČSSD kritiku předsedy koaličních lidovců Miroslava Kalouska v pátečním Právu vůči kandidatuře exministra životního prostředí Miloše Kužvarta na evropského komisaře. Zdůraznili, že svůj návrh na Kužvarta nezmění. První jednání koalice k této věci je v úterý.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Premiér Vladimír Špidla na dotaz Práva ke Kalouskovým slovům řekl: "Je obtížné komentovat reakci, která je tak hlubokým nepochopením, že je až hloupá, což se nestává často, ale je tomu tak."

Kalousek totiž řekl, že Kužvart je horší než lidovecká kandidátka Ivana Janů, nemá podporu všech stran a dokonce podporu ani celé soc. dem. "Zejména po zkušenostech se společnými kandidáty koalice na prezidenta, a to společnými je v uvozovkách, si umím představit, že čestně tento zápas prohrajeme. Ale neumím si představit, že podstoupíme společné zesměšnění," dodal Kalousek.

Špidla: Kužvart splňuje všechny nároky

Podle Špidly Kužvart je nominován po hluboké úvaze jako člověk, který splňuje všechny kvalifikační představy. "Je to člověk, který odešel z ministerstva nikoli beze cti, nýbrž se ctí, je účasten v některých mezinárodních organizacích, je člověkem, který se zabývá z hlediska Evropské unie mimořádně významnou a strategickou agendou, je člověkem, který je průbojný a schopný vybojovat pro Českou republiku pozici," uvedl Špidla.

Dodal, že Kužvart ani "v době, na kterou jsme teď vzpomínali, neselhal". Vztahovalo se to ke vzpomínce na výročí smrti studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 rozhodl na Václavském náměstí upálit na protest proti sovětské okupaci a nastupující normalizaci.

Proti Kalouskově kritice se ohradil i první místopředseda soc. dem. Stanislav Gross. "ČSSD tuto nominaci myslí vážně a nevidím důvod, proč by se touto nominací měl kdokoliv zesměšňovat. Samozřejmě Miloš Kužvart možná není osoba, která by byla úplně známá na evropské politické scéně, ale upřímně řečeno, takových osobností má ČR velmi málo a osobnosti, které by byly použitelné pro takovou pozici, ty prakticky neexistují," uvedl Gross na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Dodal, že by se rozhodně nikdy nesnížil k tomu, že by o jakémkoli kandidátovi svého koaličního partnera hovořil jako o kandidátovi, který zesměšňuje.

Gross: Neustoupíme!

Na dotaz Práva pak Gross doplnil, že ČSSD nehodlá ustoupit ze svého postoje, že eurokomisařem má být člen soc. dem.: "Nepředpokládám, že by soc. dem. změnila svou pozici. Důvod by mohl být pouze, kdyby své stanovisko změnil Miloš Kužvart."

Gross dodal, že ČSSD dlouho veřejně jméno svého kandidáta neřekla právě proto, aby bylo možné hledat širší politickou shodu, a že to byly jiné politické strany, které vlastní nominaci vykřičely do světa. "Kdybychom v této chvíli přistoupili na jednoho z těchto kandidátů, interpretace bude jednoduše taková, že svého stranického kandidáta prosadila ODS nebo KDU-ČSL," řekl Gross.

Podle něj se jednání o kandidátovi na eurokomisaře dostalo do iracionální polohy, odkud nebude chtít nikdo couvnout, ale tato situace nevznikla vinou soc. dem. Gross nevyloučil, že vláda nakonec bude jednat o třech jménech kandidátů. Vyslovil však svůj názor, že budou nakonec chtít poslat do Bruselu jedno jméno.

Anketa

Měl by Miloš Kužvart zastupovat Českou republiku v Evropské komisi?
ano
37,9 %
ne
62,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám