Hlavní obsah

Sobotka věří, že Česko na miliardy z Bruselu na rychlý internet dosáhne

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtrnáctimiliardovou injekci z EU, která by v tuzemsku pomohla k rychlejšímu internetu, by Česko mělo získat. Premiér Bohuslav Sobotka věří, že ministr průmysl Jan Mládek (oba ČSSD) dostojí své zodpovědnosti a včas předloží klíčový dokument - Národní plán pro rozvoj sítí nové generace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Aby ČR na dotace z Bruselu dosáhla, Národní plán musí do konce roku schválit vláda. Ale jelikož už ministerstvo průmyslu neúspěšně předložilo sedm verzí plánů, panují určité obavy, že jsou peníze v ohrožení.

V této věci interpelovala ve čtvrtek premiéra poslankyně Věra Kovářová (TOP 09). „Povede nečinnost vlády k tomu, že 14 miliard můžeme odepsat? Pokud tomu tak je, jaký člen vlády je za to odpovědný?“ ptala se poslankyně.

Sobotka ji ujistil, že cílem vlády je, aby měla na stole dopracovaný Národní plán nejpozději v polovině roku. „Dohodli jsme se, že v polovině roku by měl být schválen. Jednoduché to nebude. Opakovaně čelím požadavkům, abychom prodlužovali termíny, já to odmítám,“ uvedl Sobotka.

Doplnil, že odpovědnost za plán nese ministr průmyslu. „Musí garantovat, že vláda ho v polovině roku schválí,“ podotkl premiér.

Laxní přístup kritizuje i ODS

Kvůli průtahům ohledně internetu se do kabinetu opřel i místopředseda ODS Martin Kupka. „Na jedné straně má vláda plná ústa ujišťování, jak chce podporovat vzdělanostní ekonomiku a investovat do budoucnosti. Když ale má na druhé straně ukázat, že to myslí vážně, selhává,“ kritizoval.

Zkvalitnění internetového připojení napříč republikou by podle něj mělo významný vliv na další rozvoj české ekonomiky a zvýšení její konkurenceschopnosti.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

„Žádáme vládu, aby co nejrychleji přestala bezradně přešlapovat na místě a přípravu rozvoje vysokorychlostního internetu rozhýbala a jednala přitom s těmi, kteří na trhu působí. Recepty na zavedení existují po celé Evropě,“ podotkl Kupka.

Reklama

Výběr článků

Načítám