Hlavní obsah

Sobotka u dotační kauzy ROP byl, udělali si z toho dojnou krávu, prohlásil Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nese podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše odpovědnost za chování svých spolustraníků v dotační kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, protože byl v té době místopředsedou strany. Babiš to Novinkám řekl v reakci Sobotkovo prohlášení, že kauza je pro ČSSD minulostí. Policie přitom prověřuje, zda při udělení dotace farmě Čapí hnízdo, kterou Babiš vlastní, nedošlo také k dotačnímu podvodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Nemyslím si, že je v pořádku, co říká pan Sobotka. Byl u toho, když se na ROPech tohle korupční chování dělo, protože v té doby byl prvním místopředsedou ČSSD. Takže za chování svých spolustraníků nese odpovědnost,“ míní Babiš.

ČSSD si spolu s ODS podle něj udělaly z ROP „dojnou krávu“ a to nyní vyplývá na povrch. „Po kolika letech podle pana premiéra ztrácí strana odpovědnost za takto závažné korupční chování svých členů?“ tázal se řečnicky Babiš.

Je to vnitřní věc ČSSD, míní Bělobrádek

Vicepremiér pro vědu a výzkum a lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek byl zdrženlivější. Novinkám řekl, že je vnitřní věcí ČSSD, jak se s kauzou vyrovná. „A především záleží na policii, státním zastupitelství, případně soudu, aby vše řádně a nestranně vyšetřily,“ podotkl.

Sobotka ve čtvrtek prohlásil, že kauza z roku 2008 je pro ČSSD minulostí. Obviněni přitom byli někteří z vysokých krajských funkcionářů strany. [celá zpráva]

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala označili Sobotkovo vyjádření za nestatečný a nepřijatelný alibismus. [celá zpráva]

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek hodnotí kauzu ROP SeverozápadVideo: , Novinky

Policie vyčíslila škodu v kauze ROP Severozápad na 13,9 miliardy korun. [celá zpráva]

Politici, úředníci, podnikatelé
Při zásahu kvůli machinacím s dotacemi v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad obvinila policie 24 osob včetně bývalé hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, exšéfa krajské ČSSD Arneho Fišery, předsedy karlovarské krajské organizace strany a starosty Chebu Petra Navrátila či bývalých náměstků karlovarského hejtmana. Podezírá je z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Vedle regionálních politiků z řad ČSSD byli obviněni úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. V kauze tak figuruje například někdejší senátor za ODS Alexandr Novák či šéf Krajské zdravotní Petr Fiala (rovněž ODS). Ve vazbě zůstal pouze podnikatel a svého času rovněž vlivný člen ODS Daniel Ježek. Vedení ústecké ČSSD ve čtvrtek vyzvalo Vaňhovou a Fišeru k pozastavení členství ve straně.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Výběr článků

Načítám