Hlavní obsah

Nestatečný a nepřijatelný alibismus, hodnotí Sobotkovo vyjádření k dotační kauze Kalousek i Fiala

– Praha
Novinky, zpe

Prohlášení premiéra a šéfa ČSSD Bohuslav Sobotky, že dotační kauza ROP Severozápad vězí daleko v minulosti, označil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek i lídr ODS Petr Fiala za alibismus. Do kauzy jsou namočení i vysocí krajští funkcionáři ze sociální demokracie.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek hodnotí kauzu ROP SeverozápadVideo: , Novinky

 
Článek

„Nikdo z nás si nemyslí, že za to snad pan předseda Sobotka nese nějakou přímou vinu, ale on je dlouholetým prvním místopředsedou a předsedou té strany. Teď, když mu pozatýkali spoustu významných členů v jednom kraji, když říká, že jeho se to vlastně netýká a je to minulost, tak mi to přijde jako nestatečný alibismus,“ řekl Novinkám Kalousek.

Sobotka podle něj nemůže říkat, že se ho kauza netýká. „Nese přímou politickou odpovědnost,“ dodal Kalousek. Očekával by, že Sobotka se minimálně omluví.

Premiér Sobotka se problémům ČSSD poctivě a čelem před veřejností postavit nedokáže
Petr Fiala, předseda ODS

Podobný názor má i šéf ODS Petr Fiala. „Vyjádření premiéra Sobotky ke kauze ROP je nepřijatelný alibismus. Za nic nikdo z ČSSD nemůže, chybou byla prý jen spolupráce s ODS. Tomu snad nemůže věřit ani on sám,“ komentoval Fiala.

Podotkl, že ODS se z minulosti poučila a je dobře připravena na budoucnost. „Premiér Sobotka se problémům ČSSD poctivě a čelem před veřejností postavit nedokáže,“ míní.

Fiala zdůraznil, že jména, která padla v souvislosti s vyšetřováním, už nejsou členy ODS nebo jejími představiteli. „Pokud se podíleli na něčem nezákonném, je to minulost, která nás mrzí, ale kterou ODS v žádném případě netoleruje,“ doplnil.

Sobotka ve čtvrtek prohlásil, že se obvinění funkcionářů ČSSD týká minulosti. Sociální demokracie podle něj zaplatila za to, že v Ústeckém kraji po roce 2008 spolupracovala s ODS.

O co jde v dotační kauze ROP Severozápad?
Při zásahu kvůli machinacím s dotacemi v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad obvinila policie 24 osob včetně bývalé hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, exšéfa krajské ČSSD Arneho Fišery, předsedy karlovarské krajské organizace strany a starosty Chebu Petra Navrátila či bývalých náměstků karlovarského hejtmana. Podezírá jej z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů.
Vedle regionálních politiků z řad ČSSD byli obviněni úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. V kauze tak figurují například někdejší senátor za ODS Alexandr Novák či šéf Krajské zdravotní Petr Fiala (rovněž ODS).
Ve vazbě zůstal pouze podnikatel a svého času rovněž vlivný člen ODS Daniel Ježek. Vedení ústecké ČSSD ve čtvrtek vyzvalo Vaňhovou a Fišeru k pozastavení členství ve straně.

Nejmocnější lidé planety v roce 2016 podle Forbesu

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na summitu zemí APEC

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám