Hlavní obsah

Sobotka škrty vyděsil ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka nastartoval k ostrému sporu s některými svými vládními kolegy, zejména s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem. Navrhuje totiž pro příští a další rozpočtový rok tak razantní omezení výdajů, že ministry až vyděsil a někteří z nich už začali protestovat.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.12.2017 Ostravské Centrum PANT připravilo 11. a 12. prosince speciální program ke Dni lidských práv. Přednáška Jak se žije Tybeťanům.

Článek

V roce 2006 by Sobotka chtěl ušetřit 34 miliard korun a o rok později dokonce 44 miliard. Nejvíce by se mělo ušetřit na sociálních výdajích. O skutečné podobě rozpočtu na rok 2007 však bude ve druhém pololetí roku 2006 už rozhodovat nová vláda vzešlá z červnových voleb.

Vyplývá to z návrhu, který chce v nejbližší době Sobotka předložit vládě a který má Právo k dispozici. Nesouhlas se Sobotkovou představou předznamenaly už dílčí námitky, které ministři uplatnili v písemném připomínkovém řízení. A právě Škromach vyslovil zásadní nesouhlas s celým materiálem. Jeho resort má být totiž podle Sobotkových představ zkrácen o sedm miliard.

Souboj obou ministrů na vládní úrovni se odehrává právě v době, kdy vrcholí nominace soc. dem. před březnovým sjezdem, na němž oba budou usilovat o zvolení do stranického vedení.

Na Sobotkovy návrhy mají v příjmech částečně doplatit státní zaměstnanci včetně policistů, a to nižším tempem růstu platů. Okleštění rozpočtu čeká i Kühnlovu armádu. Ostrouhat by měli i politici tím, že se v následujících dvou letech nezvýší jejich platy.

Na úsporách se budou muset podílet téměř všechny resorty. Sobotka totiž až na malé výjimky hodlá přinutit ministry k seškrtání výdajů každoročně o čtyři procenta. Tomu se většina zuby nehty brání. Varují, že pokud k tomu budou donuceni, nebudou moci bezezbytku plnit své úkoly. Nejrazantněji se ozvala ministerstva pro životní prostředí, průmyslu a obchodu, školství, zemědělství a kultury. Protestují také statistici či katastrální úřad.

Šetřit se má i na dávkách

Má-li se vláda podle Sobotky v následujících dvou letech vyhnout drastickým opatřením v sociální oblasti, pak musí udělat několik kroků, o jejichž podobě má ministr financí již jasnou představu: Nároky vyplývající z konstrukce dávek a podmínek jejich výplaty podle nových zákonů, které by měla vláda obhájit, musí být takové, aby to nezvýšilo výdaje státního rozpočtu. Jinými slovy, pokud vzrostou některé dávky, pak se musí stanovit takové podmínky jejich pobírání, aby na ně mělo nárok méně osob.

Například: nově konstruovaný systém dávek nemocenského pojištění by měl přinést přímé úspory, protože v prvních dnech nemoci přejde výplata dávek na zaměstnavatele, který bude mít ale snížený povinný odvod státu na tento účel.

Škromach však zatím připravil zákon, jehož uplatněním by stát prodělal asi 4,5 miliardy korun. Sobotka proto tvrdí, že to je nutné změnit, neboť "se nesmí v celkovém důsledku zvýšit deficit státního rozpočtu". V případě nemocenské to podle něho mj. může vést ke snížení vyměřovacího základu nebo k pomalejšímu zvyšování dávek.

Sobotka také počítá např. s tím, že některé dávky bude lepší rovnou zrušit. Jde o to, které jsou spíše nahodilé a neřeší tíživou situaci občanů. Například různé příspěvky na rekreaci, společné stravování, topnou naftu a zakoupení topných těles, či na zřízení a provoz telefonní stanice.

Změny se mají dotknout i podpor v nezaměstnanosti. Zatímco vláda ušetří na absolventech, jimž přiznání dávek zpřísnila, vydá více na podpoře pro lidi nad 50 let, jimž prodloužila podpůrčí dobu z půl roku na devět měsíců až rok. A tak Sobotka hodlá zpřísnit nároky na podporu obecně a k tomu ještě uvažuje i o možnosti ji snížit. Se Škromachem se shoduje v tom, že ti, kteří nechtějí dělat, by měli pobírat jen existenční minimum.

Zaměstnancům 4,5 procenta ročně

Dalším významných zdrojem úspor se mají stát platy zaměstnanců placených státem, tedy úředníků, policistů a dalších ozbrojených složek, ústavních činitelů soudců a státních zástupců.

Zaměstnanci státní sféry mohou počítat v následujících dvou letech s růstem platů o 4,5 procenta ročně. Stejné opatření chystá Sobotka i pro ozbrojené sbory. Nový zákon jim sice má začít od příštího roku vypočítávat platy podle nepodnikatelské sféry, což by jim mzdy výrazně zvedlo, ale ministr financí chce do té doby zákon změnit tak, aby platy policistů stanovovala buď vláda svým nařízením, anebo aby zákon postavil policisty na stejnou úroveň jako ostatní zaměstnance.

A v rámci připomínek Úřad vlády přišel s nápadem, že by se účinnost služebního zákona mohla odložit až do ledna 2008. To by zajistilo státní kase další peníze navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám