Hlavní obsah

Sobotka si řekne, koho chce do vedení ČSSD. A chce dvě ženy

Právo, Karolina Brožová

Sociální demokracie v březnu zřejmě projde změnou. Vůbec poprvé hodlá její předseda a premiér Bohuslav Sobotka doporučit delegátům sjezdu v Praze, koho mají volit do vedení strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lenka Teska Arnoštová by podle Bohuslava Sobotky měla být ve vedení ČSSD.

Článek

Mají tam být i dvě ženy, což by byl průlom, protože soc. dem., prosazující různé kvóty, mívala v minulosti problémy schválit do funkce místopředsedkyně i jednu ženu, kterou předepisují stanovy.

Sobotka už dříve jasně řekl, že chce do svého týmu ministra vnitra Milana Chovance jako prvního místopředsedu. Dále se podle informací Práva vysloví pro ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a nově i pro předsedu Sněmovny Jana Hamáčka do funkcí místopředsedů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zároveň by rád získal na tuto funkci po Aleně Gajdůškové obě ženy, které již sbírají krajské nominace – ministryni práce Michaelu Marksovou a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Sobotka informaci, že představí svůj tým lidí, nepopřel. „Vůbec to nevylučuji. Koneckonců i teď, když se mě nějaký člen ČSSD zeptá, rád mu řeknu svůj názor na to, kdo by byl dobrým místopředsedou či místopředsedkyní sociální demokracie,“ napsal Právu v esemesce.

Z vedení by po čtyřech letech zřejmě vypadl místopředseda pro hospodaření Martin Starec, který by však podle informací Práva měl získat nový post tajemníka pro ekonomiku. Starcovy znalosti o hospodaření strany navíc není snadné nahradit.

Jižní Morava navrhla proti Chovancovi šéfa ústavně-právního výboru Sněmovny Jeronýma Tejce. Ten byl až do loňského lánského puče proti Sobotkovi ve straně dosti oblíbený. Nyní se dá jeho podpora mezi delegáty těžko odhadovat.

„Dohoda má být taková, že se všechny kraje mají spojit proti Haškově jižní Moravě. Ta má oficiálně svého zástupce už v osobě předsedy,“ řekl Právu zdroj blízký vedení ČSSD. Hejtman Michal Hašek do vedení nikam nekandiduje s odkazem na to, že už je členem grémia z titulu funkce Asociace krajů. [celá zpráva]

Zkusí to Němeček proti Zaorálkovi?

Po Chovancovi a Tejcovi je třetím kandidátem na prvního místopředsedu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Toho tentokrát však nepodporuje ani sám premiér.

Ve složité situaci se nachází i Zaorálek. Moravskoslezský kraj ho podle informací Práva sice navrhne na místopředsedu, jeho zvolení však jisté není. Delegáti mu totiž vyčítají jeho postoj k Rusku a Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Kraj má proto údajně v záloze další plán. Pokud by Zaorálek post místopředsedy nedostal, kandidaturu přímo na sjezdu zvedne jiný zástupce regionu – ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

S přáním Sobotky by mohl zahýbat i jihočeský hejtman Jiří Zimola, který má podporu Hradu a ve vedení strany by mohl zastupovat kraje, nebo šéf Senátu Milan Štěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám