Hlavní obsah

Sobotkovo přání se plní: Chovanec boduje

Právo, Jan Martinek

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka téměř jistě obhájí šéfovské křeslo v soc. dem., je otázka, kdo ho na březnovém sjezdu ve vedení obklopí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Milan Chovanec na krajské konferenci ČSSD ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku

Článek

Sobotka, který nemá vyzyvatele, hladce získal na čtyřech sobotních krajských konferencích nominace na šéfa. Desítky okresních konferencí a nyní již i ty krajské ukázaly, že velkou naději stát se Sobotkovou pravou rukou v roli prvního místopředsedy má ministr vnitra a dosavadní místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Toho si přeje mít v zádech právě Sobotka, nedávno otevřeně řekl, že by ho chtěl raději než Jiřího Dienstbiera. Ten v sobotu získal nominace na řadového místopředsedu na Pardubicku a na Vysočině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sám jsem nekandidoval do žádné sjezdové funkce, protože jsem členem grémia ČSSD
Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Chovanec v sobotu posbíral podporu na Královéhradecku, Pardubicku a na Vysočině. Pouze na jihomoravské krajské konferenci ČSSD zabodoval jeho sok, poslanec Jeroným Tejc, který je na jižní Moravě doma.

Tamní hejtman Michal Hašek, jemuž vaz zlomila pověst lánského pučisty, a pozici prvního místopředsedy opustil, se o nominaci neucházel. „Sám jsem nekandidoval do žádné sjezdové funkce, protože jsem členem grémia ČSSD jako šéf Asociace krajů,“ sdělil Právu v sobotu Hašek.

Posty můžou obhájit Zaorálek i Starec 

Nově se do vedení soc. dem. může dostat předseda Sněmovny Jan Hamáček. Dalšími novými tvářemi by mohly být ministryně práce Michaela Marksová a náměstkyně pro legislativu a právo ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. ČSSD musí mít podle stanov jako místopředsedkyni aspoň jednu ženu.

Pozice místopředsedů by soudě podle krajských nominací mohli obhájit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i Martin Starec, jenž odpovídá za hospodaření ČSSD.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Nominaci z domovské Vysočiny získal předseda Senátu Milan Štěch. V kuloárech se mluví i o možném návratu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly do vedení ČSSD. Sjezd volí tajně, návrhy mohou padat i v jeho průběhu a bude záležet na vývoji i taktice šéfů regionů a delegátů. Ti nejsou nominacemi formálně vázáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám