Hlavní obsah

Sobotka se sešel se Zemanem, na navržených ministrech trvá

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka se v pátek večer sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem, který odpoledne vyjádřil výhrady k některým navrženým ministrům vznikající vlády. Sobotka po jednání uvedl, že za ministerskými kandidáty stojí.

Sobotka se sešel se Zemanem, na navržených ministrech trváVideo: Novinky

 
Článek

„Seznam zůstává,“ prohlásil Sobotka po jednání se Zemanem, který na páteční tiskové konferenci informoval, že už v minulých dnech šéfa ČSSD nabádal, aby vyměnil některé navržené ministry.

Sobotka naopak prezidentovi přinesl podepsaný originál koaliční smlouvy. Prezident mu potvrdil, že jej příští pátek jmenuje premiérem, a sdělil mu své výhrady k některým aspirantům na vládní křesla. Budoucí ministerský předseda se ho zase snažil přesvědčit, že zmíněné výhrady nejsou překážkou ke jmenování do vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Zemanovi vadí Chovanec a Mládek

Argumentuje zejména tím, že nominanti ČSSD prošli volbami, a to i přesto, že výtky, které zmínil prezident, byly dávno veřejně známé. Sobotka nicméně potvrdil, že Zemanovy výhrady směřovaly k Janu Mládkovi a Milanu Chovancovi. [celá zpráva]

Na Janu Mládkovi prezidentovi vadí, že si požádal o bezpečnostní prověrku NBÚ, která mu nebyla udělena. Chovancovi zase vyčetl, že má titul z plzeňských práv z doby, kdy tamější fakulta čelila aféře kvůli tzv. „rychlostudentům“.

Sobotka ale stojí za tím, že důvody k nejmenování ministrů musí mít zákonný nebo ústavní základ, zopakoval v pátek po jednání s prezidentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám