Hlavní obsah

Sobotka: Nebezpečí představují teroristé, ne uprchlíci

Právo, Novinky, zpe, rsk
Praha
Aktualizováno

Rizikem pro bezpečnost Evropy jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) teroristé, nikoliv uprchlíci. Lidem, kteří utíkají před válkou, se podle něj musí pomoci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Předseda vlády to uvedl v úterý po projevu prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu prohlásila, že nelegální migranti představují riziko a že k českým hranicím se přiblížilo nebezpečí.

„Nebezpečí představují teroristé, ne uprchlíci. Rizikem pro evropskou bezpečnost jsou bojovníci Islámského státu, ne ti, kteří před nimi utíkají,“ sdělil Sobotka.

Dodal, že s teroristy je potřeba důsledně a tvrdě bojovat. „Lidem, kteří utíkají před válkou, musíme pomoci,“ zdůraznil.

Česká vláda podle něj přijímá všechna nezbytná bezpečnostní opatření, aby spolehlivě garantovala bezpečí a klidný život.

Nesmíme se řídit strachem

Podle premiéra jarní a nynější atentáty v Paříži ukazují, jak velké nebezpečí představuje tzv. Islámský stát.

„Důležité je, abychom se nenechali řídit strachem. S terorismem je potřeba velmi tvrdě a důsledně bojovat, teroristy je potřeba odhalit a potrestat,“ řekl novinářům během návštěvy summitu v čínském Su-Čou.

Babiš: Je potřeba uzavřít hranice Schengenu

Sobotka zopakoval, že migrační vlnu je potřeba regulovat už na vnějších hranicích Evropské unie. O tom v úterý ve Sněmovně mluvil také ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Je jasné, že Islámský stát zneužívá migrační vlnu. Proto je potřeba dělat selekci uprchlíků na území Turecka,” míní šéf hnutí ANO.

Trvá také na tom, že by se schengenská hranice měla okamžitě uzavřít. „To neznamená, že tam není přechod. Ta hranice je prodyšná,“ prohlásil. Fungovat by podle něj měla i pohraniční stráž.

Ať se ČR přidá k Polsku, žádá Fiala

Předseda opoziční ODS Petr Fiala v úterý vyzval českou vládu, aby se přidala k Polsku, které po nedávných teroristických útocích v Paříži uvedlo, že je potřeba přehodnotit dohodu o přerozdělení uprchlíků podle kvót mezi země Evropské unie. [celá zpráva]

„Brutální teroristické útoky připomněly, že bezpečnost není samozřejmá. Útoky neznamenají, že jsme se ocitli ve válce. Připomněly, že ve válce jsme. Je to válka, která se bohužel odehrává v evropských městech a bude se týkat každého z nás,“ prohlásil Fiala. Dodal, že terorismus má s migrací velkou souvislost.

Reklama

Výběr článků

Načítám