Hlavní obsah

Nebezpečí se přiblížilo k našim hranicím, varoval Zeman na velitelském shromáždění

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý na velitelském shromáždění armády varoval před rizikem, které mohou představovat nelegální migranti. Potenciálně podle něj hrozí, že pokud Německo a Rakouskem uzavřou hranice, případně začnou vracet ekonomické uprchlíky, bude to znamenat problém i pro ČR.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a ministr obrany Martin Stropnický na velitelském shromáždění armády

Článek

„Je naivní se domnívat, že neexistuje žádná souvislost mezi migrační vlnou a terorismem,” uvedl prezident, podle něhož se „nebezpečí přiblížilo k našim hranicím”.

Zeman zdůraznil, že uprchlíci, kteří míří nejčastěji do Německa, jsou součástí nelegální migrace, což je trestný čin.

„Úkolem armády je zabránit specifickému páchání trestných činů, což může být významné zejména v okamžiku, kdy případně budou uzavřeny rakousko-německé hranice a kdy se migrační vlna, jako do tranzitní země, přesune do České republiky,” uvedl Zeman.

„Doposud je ČR tranzitní zemí pouze pro teroristy,” dodal prezident s poukazem na nedávné útoky v Paříži. Ocenil zároveň cvičení armády k ochraně hranic i pomoc s ochranou hranic dalších států.

Podle prezidenta by se měla armáda zapojit i do případné akce k ochraně vnějších hranic EU. Na toto téma zatím podle něj zatím padlo „mnoho slov”, ale událo se „málo činů”. „Někdy se člověk domnívá, že Itálie ani Řecko nemají ani vlastní loďstvo, ani vlastní armádu,” odtušil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám