Hlavní obsah

Sobotka překvapil ČSSD i KSČM. Nebránil by se spolupráci stran ve vládě

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své spolustraníky i komunisty ve středu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) překvapil svým prohlášením v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že by se sociální demokracie po volbách do Sněmovny mohla spojit na vládní úrovni s komunisty. Podle členů ČSSD i KSČM by takové spolupráci bránily rozdílné názory stran na bezpečnostní a zahraniční politiku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

„To bude záležet na výsledku voleb do Sněmovny. Nebudu dělat účet bez hostinského. Byl bych samozřejmě rád, kdyby příští vládu byla schopna sestavit ČSSD. A v každém případě to ale musí být vláda, která bude vycházet z našeho programu,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Zároveň však přiznal, že mezi ČSSD a KSČM zeje propast kvůli rozdílným názorům. KSČM chce opustit NATO, kritičtější je i směrem k EU. „Dokážu si představit spolupráci s komunisty pouze na základě jasných mantinelů, které se týkají bezpečnosti České republiky. Tedy nezpochybňování členství v NATO a proevropské orientace vlády,“ uvedl.

„Pro ně by to do značné míry znamenalo opuštění jejich programu. Muselo by to být jejich rozhodnutí. Zaznamenal jsem, že o spolupráci s komunisty uvažuje i Andrej Babiš, takže úvahy na toto téma začínají být na politické scéně zjevně širší,“ dodal Sobotka v rozhovoru.

Do jisté míry to chápu  jako vzkaz panu Babišovi
poslanec KSČM Jiří Dolejš

Komunisté však jeho slova berou s rezervou. „O koalicích jednáme zásadně až podle mandátu od občanů po volbách a vždy hledáme programovou shodu a neopouštíme programové zásady,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš

Co se změny politiky ohledně NATO týče, mají komunisté jasno. „Řešíme to návrhem na referendum o opuštění NATO. KSČM si váží názoru občanů a i ostatní strany by ho měly respektovat,“ dodal Filip.

Je to vzkaz Babišovi, míní Dolejš

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vnímá Sobotkovo tvrzení spíš jako předvolební taktiku. „Jsme před krajskými volbami, nikoliv před parlamentními volbami. Pokud by se jednalo o vládní spolupráci, nepochybně by to vyžadovalo jednání nad programem,“ řekl Právu.

„V zahraniční politice jsou rozdíly mezi námi a ČSSD největší, ale myslím si, že by bylo přinejmenším předčasné to řešit dnes. Kvůli vidině vládního angažmá nebudeme měnit program. Jiná věc je jednání o nějakém módu spolupráce,“ dodal.

Komunisté jsou podle jeho mínění ofenzivnější a kritičtější ve vztahu k EU. „Nechceme být ocásek, co se jenom veze,“ podotkl Dolejš.

Lépe si prý umí představit podporu KSČM menšinové vládě ČSSD. „To už bylo diskutováno několikrát, naposledy za pana Jiřího Paroubka. Nyní to do jisté míry chápu jako vzkaz panu Babišovi,“ poznamenal pro Právo Dolejš.

Překvapený Hamáček

Sobotka svým vyjádřením však překvapil i spolustraníky. „Z mého pohledu spolupráce s KSČM na centrální úrovni by přinesla velké problémy v zahraniční a bezpečnostní politice. V jiných oblastech by shodu bylo možné hledat,“ řekl Právu šéf Sněmovny Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček

Výrok premiéra jej překvapil. „Slyším to poprvé, žádnou diskuzi jsme v tomto směru ani na grémiu, ani na předsednictvu nevedli,“ dodal.

ČSSD brání spolupráci s komunisty Bohumínské usnesení, které strana přijala v 90. letech. O jeho zrušení se od té doby již několikrát opakovaně diskutovalo, nikdy k němu však nedošlo.

Babiš by s komunisty také jednal

S myšlenkou spolupráce s komunisty před pár dny koketoval i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud je strana ignorována, i když ji volí 15 procent lidí, nelze se tvářit, že jejich hlas nemá žádnou váhu,“ řekl v polovině září v TV Prima.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Nerozumím, proč bychom nemohli vyjednávat se všemi. Je to o slušných lidech,“ dodal Babiš s tím, že do vlády by však s komunisty nechtěl, aby mu neznárodnili Agrofert.

Výběr článků

Načítám