Hlavní obsah

Sobotka chce v krajích vládnout s lidovci a komunisty, ODS ani zemanovce nechce

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky sociální demokracie plánují, že se po krajských volbách vloží do vyjednávání o koalicích. Doporučí spolupráci s lidovci a komunisty a vysloví se proti politickým manželstvím s občanskými demokraty. Přitom s Nečasovou stranou nyní sociální demokraté vládnou ve čtyřech krajích. S KSČM mají dvě přímé koalice a ve třech jde o tichou spolupráci.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Urban (všichni ČSSD)

Článek

„My určitě jako nejužší vedení ČSSD, politické grémium, budeme v kontaktu s našimi hejtmany a s vyjednávacími týmy,“ řekl na dotaz Práva lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Špičky strany podle něj po volbách vysloví obecnou prioritu týkající se složení krajských vlád. „Ta by měla směřovat ke koaliční spolupráci buď s lidovci, nebo s KSČM, podle výsledku v jednotlivých krajích,“ uvedl Sobotka.

Naopak občanské demokraty by šéf ČSSD rád vynechal. „Nepředpokládám, že bychom doporučili spolupráci s ODS,“ řekl. V koalici s komunisty nebo s jejich podporou sociální demokracie vládne v Moravskoslezském, Karlovarském, Středočeském, Plzeňském kraji a na Vysočině.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří k delegátům sjezdu

S lidovci spolupracuje ČSSD v Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a v Olomouckém kraji. Ve dvou posledně jmenovaných ale jde zároveň o koalici s ODS. Výhradně s občanskými demokraty vládne ČSSD v Jihočeském a Ústeckém kraji.

Horký brambor: kraje by zvaly i zemanovce

Kamenem úrazu se může stát možná krajská spolupráce se Stranou práv občanů – zemanovci (SPOZ). Zatímco většina špiček ČSSD tuto partaj odmítá a kritizuje ji, v některých regionech podle informací Práva panuje jiná atmosféra a lídři kandidátek soc. dem. by se spolupráci se zemanovci nebránili.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidaturu Miloše Zemana na Hrad podpořili jak senátoři tak občané v petiční akci.

Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman už před časem o námluvách hovořil. Uvedl, že vyjednával o volební spolupráci s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD). Z plánu ale podle něj sešlo, Lidový dům řekl ne.

Negativní postoj ke spolupráci se zemanovci a také s národními socialisty vedenými Jiřím Paroubkem v pondělí potvrdil Sobotka. „Nemyslím si, že by to mohly být strany, které by byly do budoucna pro sociální demokracii přínosem,“ prohlásil s tím, že ani nepředpokládá, že by obě partaje v regionálních volbách uspěly.

Naopak představitelé zemanovců se koalicím se sociální demokracií nebrání. V některých krajích by navíc SPOZ podle průzkumů navzdory Sobotkovým slovům mohla uspět. Například na Zlínsku přiřklo šetření vypracované pro Českou televizi zemanovcům šest procent hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám