Hlavní obsah

Komunisté si už bez skrupulí říkají o moc, v krajích chtějí s ČSSD pevné koalice

Komunisté by chtěli po krajských volbách vytvořit se sociálními demokraty pevné koalice. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je zřejmé, že dosavadní spolupráce ani jednu ze stran nepoškodila. Rovněž místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek má za to, že by jeho strana měla dávat přednost levicovým koalicím před spoluprací s ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunisté v dosavadních průzkumech před krajskými volbami bodují. Pokud by se odhady naplnily, skončili by ve většině krajů na druhém či třetím místě. Nyní vládnou v koalici ČSSD a KSČM v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V některých dalších krajích vládnou sociální demokraté s tichou podporou komunistů.

"I ty průzkumy veřejného mínění ukazují, že tam, kde jsme uzavřeli otevřené koalice, to nepoškodilo ČSSD ani KSČM, a myslím si, že to je důkaz pro to, abychom vytvářeli koalice otevřené s pevnou koaliční smlouvou," řekl Filip.

Podle šéfa komunistů jsou varování pravicových politiků před návratem komunistů k moci nesmyslná. "Spíše se jim nedaří používat tento argument, který působil na občany v minulosti. Ukazuje to na jejich nedemokratičnost, protože by měli respektovat vůli občanů a nevyhýbat se principu poměrného zastoupení," řekl.

"Může dojít k tomu, že se posílí zastoupení komunistů v krajských radách. Za sebe bych se spíše bál opakování příkladů koalic s ODS," řekl Zaorálek. Sociální demokraté podle něj nechají na krajských politicích, jaké koalice po volbách vytvoří. "Není to tak, že bychom stavěli nějaké hráze či zábrany," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám