Hlavní obsah

Sobotka: Ať Stropnický slíbí, že vojenská rozvědka nebude špehovat lidi na internetu

Novinky, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany by mělo podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přesvědčit poslance, že rozvědka nehodlá špehovat uživatele internetu. Koaliční rada se totiž ve středu zabývala kontroverzní novelou zákona o Vojenském zpravodajství. Požádali jsme ministra obrany, aby nás ujistil, že nebude docházet k nepřiměřenému zásahu do svobod, řekl po jednání Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Koaliční rada se ve středu zabývala novelou zákona o Vojenském zpravodajství. Ta je podle kritiků formulována velice laxně a dává rozvědce do rukou až příliš velké pravomoci. Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš se například obává, že by pak vojenské zpravodajství mohlo instalovat do sítě sondy, které mají aktivní charakter. Tím pádem by prý rozvědka mohla přes síť měnit obsah v konkrétních počítačích. [celá zpráva]

Novela přitom již prošla vládou. I přesto se jí ve středu zabývaly špičky vládnoucích stran. „Při projednávání na vládě jsme byli ujištění, že tam není žádný problém. Ukazuje se, že to tak možná není,” vysvětlil médiím po jednání koaliční rady Sobotka.

„Požádali jsme ministra obrany, aby nás ujistil, že nebude docházet k nepřiměřenému zásahu do svobod, že nebude docházet k možnému narušování nebo ohrožování soukromí. Aby nás ujistil, že jsou nastaveny dostatečné kontrolní mechanismy v režimu tohoto zákona,” dodal.

Obrana má vysvětlovat

Ačkoli je podle Sobotky potřeba dbát na kyberbezpečnost, nyní by se ministerstvo obrany a vojenské zpravodajství mělo zaměřit na to, aby přesvědčili poslance, že je tam dostatečný systém kontroly. Novela by podle něj měla být více konzultována s IT odborníky či s poskytovateli sítě.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se koaliční rada usnesla, že nyní by ministerstvo obrany mělo poslancům více celou věc vysvětlit. Případně by mělo ve spolupráci s členy sněmovního bezpečnostního výboru pracovat na pozměňovacích návrzích.

„Je potřeba si uvědomit, že vlastně každá činnost zpravodajství bezpečnostních složek je svým způsobem zásah do soukromí občanů,” řekl Jurečka s tím, že v novele by mělo být jasně dané, že ta data nemohou být zneužitelná. Komunikace s  operátory by dle něj měla být nastavená tak, aby tu byla nastavená jasná ochrana lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám