Hlavní obsah

Sobotka a Zaorálek představili TOP 09 novou bezpečnostní strategii

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda téže strany Marek Ženíšek jednali ve středu s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem o zahraniční politice. Představitelé opozice si jednání pochvalovali, i když Schwarzenberg vládě vytkl, že nevyslala nikoho na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Na konferenci tak za Českou republiku přijel pouze Schwarzenberg coby předseda sněmovního zahraničního výboru. „Byla to jedinečná příležitost v době, kdy různé krize zmítají světem, se přímo u pramenů dozvědět, jak světoví státníci nahlížejí na vývoj ve světě,“ komentoval konferenci Schwarzenberg.

Vládních představitelů se na jejich neúčast ale neptal. Naopak jim nabídl informace z tohoto jednání, pokud o ně budou mít zájem.

Marek Ženíšek informoval, že je Sobotka se Zaorálek ve středu spolu se Schwarzenbergem informovali o nové bezpečnostní strategii České republiky. Ženíšek ji vesměs chválil, i když našel i nedostatky: „Domníváme se například, že chybí určitá provázanost, návaznost na obrannou strategii České republiky, která je stále od roku 2012 neaktualizovaná. Dochází pak k tomu, že v některých částech dokumentu se odkazuje na staré verze,“ uvedl.

Ženíšek vládu pochválil

Ocenil naopak, že se vláda zavazuje k navyšování finančních prostředků pro armádu a tajné služby. „Máme velmi dobrý pocit také z některých závazků, které se vláda tímto dokumentem zavazuje dodržet, jako je například posilování schopnosti přijímat na území ČR ozbrojené síly spojenců či že ČR aktivně podporuje rozvoj a budování územní protiraketové obrany NATO a zkoumá možnosti konkrétního zapojení do tohoto systému,“ řekl.

V dokumentu vítá rovněž opatření proti radikalizaci, rekrutování teroristů nebo to, že vláda považuje za velkou hrozbu možné útoky v kyberprostoru.

Premiér s ministrem zahraničí je také prý ujistili, že nová koncepce zahraniční politiky, jejíž rozpracovaná verze unikla na veřejnost a opozice ji rozcupovala, bude vycházet právě z nové bezpečnostní strategie. „Jedná se o daleko kvalitnější materiál než uniklá verze koncepce zahraniční politiky,“ podotkl Ženíšek.

Další setkání TOP 09 a vládních představitelů nad otázkou zahraniční politiky se má uskutečnit příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám