Hlavní obsah

Sněmovní výbor nedoporučil schválit zprávu Rady ČT. Závěry prý nejsou podložené

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti sdělovací prostředky, ve čtvrtek doporučil Sněmovně, aby neschválila výroční zprávu o činnosti České televize za rok 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká televize bude vysílat starší díly.

Článek

Důvodem je tvrzení Rady ČT ve zprávě, že zastoupení představitelů hnutí SPD v debatních i zpravodajských pořadech bylo nepřiměřeně nízké ve srovnání s ostatními stranami vzhledem k zastoupení tohoto subjektu v Poslanecké sněmovně.

Dvojí neschválení výroční zprávy o činnosti by mohlo vést ke konci Rady ČT. Neschválit zprávu navrhl zpravodaj k projednávané předloze Jan Jakob (TOP 09). Rada ČT podle něj konstatuje ve výroční zprávě něco, co není podloženo ani zdůvodněno.

Do Sněmovny nikdo neprojde, vyhrožuje Chcípl pes. Chystá i generální stávku

Domácí

Pro Jakobovo doporučení zprávu neschválit hlasovalo osm členů výboru, čtyři se zdrželi, proti jeho návrhu nehlasoval žádný člen výboru.

Zákon o ČT stanoví, že pokud Sněmovna dvakrát po sobě neschválí zprávu o činnosti nebo zprávu o hospodaření ČT, může radu odvolat. Nemá povinnost ji v takovém případě odvolat, ale zákon říká, že ji odvolat může. Zprávy o činnosti ČT za roky 2018 a 2019 výbor jednomyslně podpořil.

Místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr ve čtvrtek členům výboru řekl, že rada dospěla ke zmíněnému závěru na základě dat, která obdržela od ČT. Dodal, že ČT vycházela z výzkumů společnosti Media Tenor. „Takže ta data můžeme brát jako hodnověrná,“ poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám