Hlavní obsah

Sněmovna řešila spornou privatizaci OKD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda měla ve čtvrtek Sněmovnu informovat o „postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD“. Mimořádný bod vyvolali poslanci z hnutí Úsvit a komunisté. Cílem je zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která by privatizaci OKD prošetřila. Jednání trvalo necelé dvě hodiny, skončilo bez jakéhokoliv závěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

On-line přes skončil děkujeme za pozornost.

13:00 - Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) projednávání bodu přerušil, neboť poslanci se již dříve usnesli, že od 13 hodin budou mít pevně zařazen jiný bod.

12:59 - „Na privatizaci více než poloviny akcií, žádné smlouvy nejsou. Stát nějakým způsobem ty akcie rozdal,” uvedl Sobotka a připomněl, že vláda v roce 2004 prodávala pouze minoritní podíl.

12:49 - Ministr Mládek připomíná, že za nynějším úpadkem OKD je nadbytek uhlí na mezinárodním trhu, což snižuje jeho cenu a těžba se stává nerentabilní.

12:47 - Poslanci začínají využívat namísto řádných přihlášek do diskuse faktické poznámky, které jsou předřazeny. Obávají se, že by se dnes nemuseli dostat ke slovu.

12:42 - Komunistický poslanec Leo Luzar vyčetl vládě, že proti sobě postavila horníky z Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Zatímco horníci hlubinných dolů by mohli odcházet do penze dříve, na pracovníky povrchových dolů se úleva nevztahuje.

Podle poslance by nárok na předčasný odchod do důchodu měli mít všichni, kteří vykonávají těžkou práci.

12:31 - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) novinářům řekl, že nevidí důvod, proč by k OKD měla být zřízena vyšetřovací komise, jak chce Úsvit a KSČM. Dodal, že společnost neměla být nikdy privatizována. „Ale to nebyla chyba pana premiéra, protože tehdy měl stát už jen 46procentní podíl,” míní Mládek.

12:22 - Vystoupil komunistický poslanec Miroslav Grebeníček. „Ať premiér jasně řekne, zda to byl dopředu domluvený podvod, nebo zda i jeho podvedl Zdeněk Bakala,” žádal Sobotku.

12:11 - Proslov premiéra skončil. K řečnickému pultíku si po Sobotkovi stoupl Černoch. „Slyšeli jsme pohádku plnou čísel a dat, kterým nikdo nerozumí. Slyšeli jsme, že pan premiér za nic nemůže. Ale pan premiér je od roku 2004 pod privatizací podepsán,” konstatoval poslanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

12:05 - Sobotka se začal věnovat současné situaci. Připomněl, že OKD dluží přes 17 miliard korun a má přes 650 věřitelů. Pochválil, že vláda prosadia dřívější odchody horníků do důchodu a příspěvek pro horníky ve výši sedm až osm tisíc korun měsíčně.

11:59 - Předseda vlády už mluví téměř hodinu. Poslancům tak na projednání mimořádného bodu zbývá pouze už jedna hodina, ve 13 totiž začíná polední pauza.

11:50 - Premiér řekl, že v roce 2003 existovaly dva posudky - jeden na dvě miliardy korun, druhý na 1,5 na miliardy korun. „Cena, za kterou byl podíl prodán, byl 4,1 miliardy. Stát byl v roce 2004 vlastníkem menšinového podílu ve společnosti, které už několik let neměl pod kontrolou,“ hájil se Sobotka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

11:42 - Premiér podle Černocha zdržuje a hází vinu na všechny ostatní. „Zahlcuje debatu. Ale on to jako ministr financí podepsal, to mu nikdo nesmaže,” sdělil šéf poslanců Úsvitu Novinkám.

11:35 - Když se vlády ujal Miloš Zeman, sociální demokraté podle Sobotky usilovali o mandát zastavit divokou privatizaci OKD. „Ale společnost už byla v soukromém byznysu,“ řekl Sobotka.

11:33 - „V roce 1998 už nemohl stát uplatňovat vliv v akciové společnosti OKD. Stát přišel o majoritu ve společnosti, aniž by za ni získal jakékoli prostředky,” prohlásil premiér.

11:25 - Premiér pokračuje výčtem událostí, které se staly v 90. letech.

11:11 - Sobotka začal opravdu podrobně, mluví o 90. letech. „O privatizaci rozhodl 29. prosince 1990 tehdejší ministr hospodářství Vladimír Dlouhý. Tímto rozhodnutím byl zrušen státní podnik, v roce 1991 byla zřízena akciová společnost,“ přednáší na plénu.

11:07 - Slova se ujal Sobotka. Podle svých slov si pro poslance prý připravil „souhrnné a vyčerpávající informace”.

11:00 - Sněmovna začíná projednávat privatizaci OKD.

10:50 - Úsvit a komunisté chtějí k OKD zřídit vyšetřovací komisi, mají 41 podpisů. Souhlasit by však musela většina poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

10:30 - Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch na tiskové konferenci řekl, že miliardář a kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala podle různých informací vysál z OKD 100 až 120 miliard korun. „Mezi státem a Bakalou existovala silná personální provázanost,“ uvedl Černoch. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyzval k rezignaci.

Související téma:

Privatizace Ostravsko-karvinských dolů proběhla v roce 2004. Předseda vlády Sobotka byl v té době ministrem financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám