Hlavní obsah

Neznám lidské právo čerpat dotace, vmetl nepřítomnému Babišovi Stanjura

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Poslanci od čtvrtečních 11 hodin řeší zprávu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj odmítlo audit zveřejnit, prý je v důvěrném režimu. Jednání jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny o auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše Video: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

12:55 - Jednání je u konce. Poslanci přerušili jednání do 31. ledna 2020, žádné usnesení nepřijali.

12:40 - Stanjura se obul do nepřítomného Babiše kvůli jeho prohlášení, že mu jsou upírána lidská práva. „Neznám lidské právo čerpat dotace,“ vmetl premiérovi Stanjura.

12:36 - „Až bude za co, tak se vám omluvím. Celé pondělí jste lhala,“ opáčil jí šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

12:35 - Dostálová zdůraznila, že postupuje podle pravidel Evropské komise. Vyzvala opoziční politiky, aby se jí omluvili.

12:32 - Vystoupila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Zdůraznila, že auditní zpráva je apolitická záležitost.

12:16 - Slovo si vzal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Řekl, že pražská rada ve čtvrtek potvrdila to, co ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová říká od pondělí: že je audit důvěrný a nemůže ho zveřejnit.

Praha zatím audit o Babišovi nezveřejní

Domácí

12:09 - Marek Benda z ODS se podivil tomu, proč vláda audit nezveřejní, když ho mohou zveřejnit média.

12:08 - Poslanec ANO Pavel Plzák na to opáčil, že ho to nezajímá, že neví, co je to Deník N. „To příště můžete říct, že neumíte vůbec číst,“ glosoval to Feri.

12:06 - Audit zveřejnil Deník N. „Můžete si to teď všichni přečíst,“ upozornil poslanec Dominik Feri (TOP 09).

11:53 - Poslanci se dohadují o tom, kdo audit viděl, a kdo ne. Špičkují se hlavně Piráti s hnutím ANO.

11:52 - Europoslankyně za ANO Martina Dlabajová napsala na Twitter, že proces auditu bude ukončen až ve 2. polovině roku 2020.

11:50 - Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek označil audit za „průser vlády za 250 milionů“.

11:47 - Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že pokud by vládní poslanci měli zájem na tom, aby byla auditní zpráva zveřejněna, tak už by se to stalo.

11:40 - Premiér Babiš Novinkám napsal, že není ve Sněmovně, protože pracuje na úřadu vlády. Podle informací Novinek má schůzku s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) kvůli majetkovým vztahům Prahy a státu.

11:32 - Vystoupení předsedy ODS pobouřilo poslance ČSSD Jaroslava Foldynu. „Nedělejte ze sebe svatoušky. Zavolejte si pana Novotného, co vystrkuje tlustou zadnici na občany,“ prohlásil Foldyna směrem ke starostovi Řeporyjí. [celá zpráva] Foldyna také připomněl chování někdejšího premiéra z ODS Petra Nečase a jeho spolupracovnice Jany Nagyové.

11:25 - Fiala se obrátil na sociální demokraty, kteří jsou s ANO v koalici. „Přestaňte strkat hlavu do písku, můžete něco udělat. Jediným správným řešením je, aby na pozici vlády byl někdo jiný,“ vyzval je.

11:15 - „Bylo by možné před pěti nebo deseti lety, aby byla předsedou vlády osoba, která je trestně stíhaná a jejíž firma čerpá evropské dotace?“ tázal se řečnicky Fiala.

11:11 - Šéf ODS Petr Fiala varoval, že jsou ohroženy peníze daňových poplatníků. Sněmovna před tím podle Fialy nemůže zavírat oči. Agrofert by měl vrátit peníze do státní kasy a vláda by to měla zajistit, uvedl Fiala.

11:08 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana napsala do Bruselu, aby sama Evropská komise uvedla na pravou míru, jak moc je dokument důvěrný.

11:00 - Poslanci se začali zabývat auditní zprávou Evropské komise. Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně není.

Sněmovna si mimořádný bod odhlasovala už v úterý, jednání o auditu podpořili i poslanci hnutí ANO. Opozice vyzývá premiéra k rezignaci.

Server Neovlivní v úterý uvedl, že Česko kvůli střetu zájmů premiéra musí vrátit až půl miliardy korun. Podle Deníku N Evropská komise argumentuje tím, že má Babiš stále zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu.

Premiér sice vložil holding Agrofert do svěřenského fondu, je však jeho beneficientem.

Reklama

Výběr článků

Načítám